Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 24-05-2022, 12:28
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Στις 8 και 9 Ιουνίου στο Καμπέρειο θέατρο θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση «Μέρα Σάββατο» ενώ στις 10 Ιουνίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων».

Θεατρική παράσταση:  «Μέρα Σάββατο»

8 και 9 Ιουνίου, 21:00, στο Καμπέρειο Θέατρο (διάρκεια 90’)

Την 25η Μαρτίου του 1944, μέλη των Waffen-SS, τακτικοί Γερμανοί στρατιώτες της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Edelweiss και Έλληνες χωροφύλακες εκτοπίζουν βίαια τους Εβραίους των Ιωαννίνων με τελικό προορισμό το Auschwitz-Birkenau.

Η παράσταση «Μέρα Σάββατο» αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό τους μέσα από μαρτυρίες, ποιήματα, αφηγήσεις και τραγούδια.

Αφετηρία της παράστασης αποτελεί το διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Σαμπεθάι Καμπιλής» (από τη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης»). Ο συγγραφέας επιστρέφει στα Γιάννενα των παιδικών του χρόνων, περιγράφοντας τη ντόπια εβραϊκή κοινότητα.

Το δεύτερο μέρος, βασισμένο σε μαρτυρίες επιζώντων, αφηγείται την έφοδο της Wehrmacht και της ελληνικής χωροφυλακής στο Κάστρο, τον εβραϊκό μαχαλά της πόλης, στις 25 Μαρτίου του 1944 -ένα Σάββατο- και ιχνηλατεί τον εκτοπισμό της κοινότητας από τα Γιάννενα προς το Άουσβιτς, εστιάζοντας σ´ ένα πολύ λίγο γνωστό αλλά κομβικό γεγονός: την εξέγερση των Sonderkommandos, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου του 1944, στην οποία πρωταγωνίστησαν Έλληνες Εβραίοι.

Σκηνοθεσία: Irène Bonnaud | Ερμηνεία & τραγούδι: Φωτεινή Μπάνου | Σκηνογραφία (κατασκευή γλυπτών): Κλειώ Μακρή. 

Σημειωτέον ότι η παράσταση, με λόγο και τραγούδι που δίνει φωνή σε 11 μικρά γλυπτά, δεν αποτελεί παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Πρόκειται για παράσταση που φιλοξενείται από το ΔΗΠΕΘΕ, και η οποία είχε κάνει την πρεμιέρα της στη Γαλλία. Aποτελεί δε παραγωγή του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος, | 7€ μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών | 3€ κάτοχοι κάρτας ανεργίας και ΑμεΑ. Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/mera-sabbato/

Ντοκιμαντέρ: «Ρωμανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων»

10 Ιουνίου, 21:00, Καμπέρειο Θέατρο (διάρκεια 67’), είσοδος ελεύθερη

«Ρωμανιώτες: η ελληνική εβραϊκή κοινότητα, της οποίας τα χνάρια χάνονται στο χρόνο. Η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, όπως και η αλληλεπίδραση με τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από άλλες εβραϊκές κοινότητες. Μια κοινότητα που έγινε αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμικού μωσαϊκού της πόλης των Ιωαννίνων από την εποχή του Βυζαντίου, αλλά κινδύνευσε με αφανισμό στα σκληρά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου. Μέσα από την ιστορία τους στο πέρασμα των αιώνων, ξεδιπλώνεται η ιστορία όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας» αναφέρεται σε σημείωμα για το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3