ΕΛΛΑΔΑ

«Μένουμε σπίτι» αλλά με μέτριο ίντερνετ…

Εικόνα του άρθρου «Μένουμε σπίτι» αλλά με μέτριο ίντερνετ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2020, 19:38
ΕΛΛΑΔΑ

Το ελληνικό δίκτυο υποδομών που εξασφαλίζουν τη σύνδεση με το ίντερνετ είναι μέτριο έως κακό. Έχει αργήσει χαρακτηριστικά να προλάβει τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο, είναι ενίοτε πολύ ασταθές, ακόμα σε αστικές περιοχές και είναι, σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά και αυτά που προσφέρει, πανάκριβο. Ευθύνη φέρουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αλλά και οι ιδιωτικές εταιρίες που δεν στέκονται στο ύψος της τεχνολογικής εξέλιξης.

Τώρα, η συγκυρία μας πιάνει απροετοίμαστους και το καθύλην αρμόδιο υπουργείο, το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καταθέτει δεκάλογο που μοιάζει απλό ευχολόγιο.

Μεταξύ άλλων, συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήστη διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 09:00 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα.

Την ίδια ώρα όμως, συστήνει να αποφεύγεται η αποστολή αρχείων μεγάλου μεγέθους, δίνοντας οδηγίες… συμπίεσης. Βέβαια, στην Ελλάδα η εξάπλωση του VDSL είναι πολύ περιορισμένη (στα Γιάννενα έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά) και το 1gb upload των συνηθισμένων συνδέσεων είναι… βασανιστικό.

Ωστόσο, έτσι το υπουργείο αγνοεί την ανάγκη των επιχειρήσεων να εργαστούν εξ αποστάσεως και έρχεται σε αντίφαση με ό,τι συστήνεται μέχρι στιγμής.

Ο λόγος του περιορισμού της χρήσης μεταξύ 9 και 6 είναι προκειμένου να βρεθεί το εύρος για τις εφαρμογές που θα το απαιτήσουν, κυρίως την τηλεκπαίδευση.

Ακόμα, το υπουργείο προτείνει την επιστροφή στο σταθερό, για να μη δημιουργείται υπερβολική κίνηση στις υποδομές κινητής τηλεφωνίας. Στο μεταξύ, ακόμα και εκτός κρισιακών συνθηκών, στα Γιάννενα μπορείτε να πετύχετε ακόμα και σήμα… G, σε κάποιες κεντρικές γωνίες της πόλης…

Επίσης: συνιστά την αποφυγή αποστολής μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις «περιττές βιντεοκλήσεις, τόσο τις ώρες αιχμής όσο και τις απογευματινές και βραδινές ώρες μη αιχμής». Στο μεταξύ, για πολύ κόσμο η βιντεοκλήση αυτή την περίοδο είναι ο μόνος τρόπος επαφής με οικείους του, ενώ φροντιστήρια και εκπαιδευτικές μονάδες που δεν διαθέτουν πλατφόρμες, κάνουν μαθήματα με αυτό τον τρόπο…

Εκεί παραπέμπει, το υπουργείο στις «διαδικτυακές πλατφόρμες ομαδικής – συνεργατικής εργασίας με τους συναδέλφους μας και δεν χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τις κλασσικές βιντεοεφαρμογές». Αυτές ωστόσο, συνήθως δεν είναι δωρεάν…

Επίσης, δίνει κάποιες συμβουλές που πρέπει να ισχύουν γενικά, όπως ότι κατεβάζουμε στον υπολογιστή μόνο τα αρχεία που χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να μοιραστούμε με άλλους ένα αρχείο που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, τους στέλνουμε τον σύνδεσμο και όχι το ίδιο το αρχείο. Απόλυτα λογικό, στην εποχή του cloud…

Ακόμα, καλεί τους χρήστες να διατηρούν ενημερωμένες τις ηλεκτρονικές συσκευές με τις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού τους, για να αποφεύγονται οι κακόβουλες επιθέσεις, αλλά και να κρατηθούν τα παιδιά μακριά από την προσκόλληση αποκλειστικά στο streaming και τα κοινωνικά δίκτυα, πράγματα που επίσης έχουν διαχρονική ισχύ.

Τέλος, τονίζει κάτι πολύ σοβαρό και αναγκαίο: «Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (www.eody.gr) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back