Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το μελετάμε ακόμη…

Εικόνα του άρθρου Το μελετάμε ακόμη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/02/2018, 01:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από μια απραγία μηνών, η μελέτη για την αποκατάσταση του τζαμιού της Καλούτσιανης ξαναπαίρνει μπροστά. Τη μελέτη έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν η Περιφέρεια Ηπείρου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που έχουν υπογράψει σχετική σύμβαση, σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου…

Αν και έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, οι φορείς δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη μελέτη, η οποία έχει πάει για τον Νοέμβριο του 2018. Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον «ξεμπλοκάρουν» οι διερευνητικές εργασίες στο Τζαμί, απαραίτητες για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα απαιτήσει, στη συνέχεια, τη σύμφωνη γνώμη και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στην τελευταία της συνεδρίαση, αποφάσισε να διαθέσει συνολικά 12.870 ευρώ για τις διερευνητικές εργασίες, μετά και το πράσινο φως που έδωσαν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες. Οι εργασίες αυτές αφορούν συγκεκριμένα τον προσδιορισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών δόμησης, τον έλεγχο της κατάστασης των τοιχογραφιών και την τοποθέτηση ικριωμάτων στο εσωτερικό του τζαμιού.

Η ανάθεση, εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, της μελέτης για την αποκατάσταση του Τζαμιού σε επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έγινε τον Νοέμβριο του 2015. Κάποια πρώτα στοιχεία της δουλειάς που γίνεται, είχαν παρουσιαστεί πέρσι σε ειδική ημερίδα στα Γιάννενα. Σύμφωνα με αυτά, η ομάδα επιχειρεί την καλύτερη δυνατή αποτύπωση της μορφής του τζαμιού, προκειμένου το έργο της αποκατάστασης να γίνει βάσει της μορφής που είχε το μνημείο τη δεκαετία του ’20. Μια μορφή που ήταν αρκετά διαφορετική από τη σημερινή, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόσοψη.

Όλα αυτά σε μελετητικό επίπεδο… Τα περί αποκατάστασης του τζαμιού είναι ακόμα πολύ μακρινά.

Το Τζαμί της Καλούτσιανης ήταν από τα πρώτα κτίρια της πόλης των Ιωαννίνων που χαρακτηρίστηκαν μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, έχει χαρακτηριστεί ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος από το 1925 ήδη (ΦΕΚ 306/Α/15-10-1925). Τη δεκαετία του ’20, το τζαμί, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών βάσει της συνθήκης της Λωζάνης, πέρασε σε χέρια ιδιώτη. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης του τζαμιού. Πριν από 13 χρόνια, εν έτει 2005, το τζαμί άδειασε… Και από τότε παλεύει με την ερήμωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back