Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεγαλύτερο πολυτεχνείο και στο βάθος... Νομική

Εικόνα του άρθρου Μεγαλύτερο πολυτεχνείο και στο βάθος... Νομική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2020, 21:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προ ημερών, το Υπουργείο Παιδείας έκανε σαφείς τις (αρνητικές) του προθέσεις για τα νέα τμήματα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα λογίζονται ως πανεπιστημιακά τα προσόντα πτυχιούχων.

Από τη μια, αφαίρεσε το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Ιωαννίνων από το επιστημονικό πεδίο, από την άλλη, αναγνώρισε πτυχίο πέντε εξαμήνων ως ισότιμο με πανεπιστημιακό πτυχίο πενταετούς φοίτησης.

Από την άλλη όμως, ένα τμήμα δεν καταργείται με προθέσεις, ακόμα και όταν αυτές είναι υπουργικές, αλλά με νόμο. Όπως δηλαδή δημιουργήθηκε.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το γνωρίζει καλά αυτό και εκεί, μεταξύ άλλων, θα στηρίξει τη διεκδίκησή του για την εξάπλωση. Έτσι και αλλιώς, η πρυτανική αρχή γνωρίζει καλά ότι στη νέα ακαδημαϊκή εποχή, τα ιδρύματα που συρρικνώνονται ή μένουν στάσιμα θα υπολείπονται σε διάφορα κριτήρια, ακαδημαϊκά (αλλά και αγοραία) που μπαίνουν σε ισχύ. Και η τρέχουσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δείξει σαφή προτίμηση στα αγοραία κριτήρια, κάνοντας ακόμα και την «αριστεία» που επαγγέλλεται, μια βασικά υποκριτική επίκληση.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα επιμείνει στα νέα τμήματα, σε αυτά που θεωρεί ότι εξυπηρετούν ακαδημαϊκές ανάγκες και είναι βιώσιμα από κάθε άποψη. Θα διεκδικήσει δηλαδή το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών μέχρι το τέλος ώστε να μεγαλώσει το Πολυτεχνείο Ιωαννίνων, συντάσσοντας τη μελέτη σκοπιμότητας.

Το ίδιο θα κάνει και με άλλα σχέδια που μπήκανε από τον προηγούμενο νόμο. Για παράδειγμα, παρά την «εμπόλεμη» κατάσταση με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος διεκδικεί ένα τμήμα, ακόμα και αν το ακαδημαϊκό «έδαφος» στην Ηγουμενίτσα δεν αποδείχθηκε ποτέ εύφορο ή ακόμα και οι τοπικοί φορείς διεκδίκησαν λάθος πράγματα κατά καιρούς, θα συνεχίσει να στηρίζει τη λειτουργία του υπάρχοντος τμήματος μέχρι την τελευταία ορκωμοσία, αλλά και να προωθεί το σχέδιο των summer camps. Θα πρέπει βέβαια να επέλθει και… ειρήνευση, με τις τοπικές αρχές που θεωρούν εαυτές «ριγμένες» ακαδημαϊκά.

Ένα τμήμα που δημιουργείται με νόμο, καταργείται και με νόμο, όπως προαναφέρθηκε. Αυτό ισχύει και για τη Νομική Πατρών για παράδειγμα, η οποία ναι μεν καταργήθηκε, αλλά ως Νομική, παραμένει υπό διεκδίκηση. Και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν είναι έξω από τη διεκδίκηση αυτή.

Το πρώτο αίτημα για «Νομική Ιωαννίνων»
Στο μεταξύ, δεν είναι η  πρώτη φορά που ακούγονται οι λέξεις «Νομική Ιωαννίνων». Λίγο πριν την  κήρυξη της χούντας, στις 6 Μαρτίου 1967, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων  ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την ίδρυση Νομικής στα Γιάννενα. Στο ίδιο  ψήφισμα περιλαμβανόταν η ολοκλήρωση της Φυσικομαθηματικής και η  δημιουργία πανεπιστημιούπολης. Η προσπάθεια σταμάτησε εν τη γενέσει της,  σε ό,τι αφορά τη Νομική, όταν προέκυψε το καθεστώς της 21ης Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back