Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μεγαλόχαρη Άρτας: Οι τοιχογραφίες του μοναστηριού

Εικόνα του άρθρου Μεγαλόχαρη Άρτας: Οι τοιχογραφίες του μοναστηριού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2020, 00:26
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το «πράσινο φως» έδωσε πριν από λίγες μέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού στη μελέτη που αφορά τις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας.

Οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και στερέωσης του ναού και του περιβάλλοντος χώρου χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου.

 «Η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών του, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την ανάδειξη αυτού του εξαιρετικού θρησκευτικού μνημείου. Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες που έχουν υποδειχθεί και οι οποίες κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου το μνημείο αυτό, να διατηρηθεί στο χρόνο και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το μέλλον μιας περιοχής με μεγάλο ιστορικό πλούτο και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, όπως είναι αυτή της Κοιλάδας του Αχελώου» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου, ήταν και συνεχίζει να είναι στο πλευρό όλων εκείνων που μοχθούν ώστε η κοιλάδα του Αχελώου να καταστεί ένας δωδεκάμηνος υπερτοπικός προορισμός ήπιου τουρισμού με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του τόπου» προσθέτει. Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανάδειξη της κοιλάδας του Αχελώου δίνει με δήλωσή του και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

H εγκριθείσα από το ΚΑΣ μελέτη συντάχθηκε από τους συντηρητές Κωνσταντίνο Υψηλό και Ευαγγελία Γεωργίου, με την επίβλεψη της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρας Παπαδοπούλου.

Σε ανακοίνωση κατοίκων της περιοχής, και ιδίως του στελέχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνη Κοσσυβάκη, σημειώνεται ότι στις 23 Ιουνίου το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Ηπείρου ενέκρινε τη συμπληρωματική μελέτη που εκπονήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό της ΕΦΑ Άρτας Ιωάννη Παπαλέξη και η οποία αφορά στην αποκατάσταση, στερέωση και ανάδειξη του ναού.

Η αρχική μελέτη είχε συνταχθεί παλαιότερα, από τον ίδιο μηχανικό, και τώρα εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και δεδομένα, που πρόεκυψαν μετά από επίσκεψη κλιμακίου συντηρητών της υπηρεσίας στο μνημείο, οι οποίοι προέβησαν σε δειγματοληπτικό έλεγχο της κατάστασης του τοιχογραφικού διακόσμου και σε συντήρηση τμημάτων των τοιχογραφιών.

«Σύντομα αναμένεται η έναρξη των εργασιών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας… Θεωρούμε ότι το μνημείο θα αποτελέσει κομβικό σημείο αναφοράς για τον βυζαντινό πολιτισμό του τόπου μας» σημειώνουν οι κάτοικοι.

Το Μοναστήρι της Μεγαλόχαρης αλλά και του Μεσοπύργου Άρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου, θα αναδειχθούν και θα συντηρηθούν, ως εκκλησιαστικά μνημεία, μετά από αίτημα κατοίκων της περιοχής προς τον περιφερειάρχη Ηπείρου , ο οποίος ενέκρινε για τον σκοπό αυτό, χρηματοδότηση ύψους, 220 χιλιάδων ευρώ.

Τα έργα για τα δύο αυτά μοναστήρια, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συντήρηση και αποκατάσταση πολιτιστικών Μνημείων Ηπείρου» και αφορούν εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης, ανάδειξης και συντήρησης των τοιχογραφιών, των ναών Γενεσίου Θεοτόκου Μεγαλόχαρης Άρτας  και Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Μεσόπυργο Άρτας, καθώς επίσης εργασίες αναμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και των μονοπατιών που οδηγούν στα μνημεία.

Οι κάτοικοι απευθύνουν δε τις ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια και ιδίως τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back