ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με σήμα το… λουκέτο

Εικόνα του άρθρου Με σήμα το… λουκέτο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2021, 16:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι επιχειρηματίες της εστίασης στα Γιάννενα είναι σε δύσκολη θέση, όπως το ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους, κυριολεκτικούς και συμβολικούς, με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου, σήμερα.

Στην κεντρική πλατεία «παρέδωσαν κλειδιά» στο υπουργείο Ανάπτυξης, (τα έβαλαν κυριολεκτικά σε φακέλους για αποστολή...) πικάροντας τον υπουργό κ. Γεωργιάδη που πυροδότησε περισσότερες αντιδράσεις με πρόσφατες δηλώσεις του.

Ζήτησαν επίσης στήριξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο «μη παρέκει».

«Ναι μεν, αλλά…» από την κυβέρνηση

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι δύσκολο. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, «η πολυπλοκότητα διάρθρωσης του κλάδου της εστίασης, καθώς και το μεγάλο διάστημα που δεν λειτουργεί αποτελούν στοιχεία που δυσκολεύουν την εξίσωση επίλυσης των προβλημάτων του», σε δηλώσεις του.

Ο κ. Σκυλακάκης πάντως, μάλλον… δικαίωσε τα επιχειρήματα του υπουργού Ανάπτυξης, επικαλούμενος στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος μειώθηκε κατά 1,8 δις ευρώ το 2020, αλλά οι ενισχύσεις που πήραν οι επιχειρήσεις εστίασης ανέρχονται στο 1,9 δις ευρώ.

Βέβαια, ένα σημαντικό κομμάτι αυτών είναι «επιστρεπτέα» που σημαίνει ότι δεν καλύπτονται οι απώλειες. Ο κ. Σκυλακάκης, προκειμένου να το… εννοήσει πλαγίως, είπε ότι στις ενισχύσεις «δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως τα μειωμένα ενοίκια ή η πλήρης απαλλαγή από αυτά, η μείωση του ΦΠΑ, οι αμοιβές ειδικού σκοπού που είχαν δοθεί στην αρχή, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κ.α.».

Επί του πρακτέου, δεν έδωσε και πολλές ελπίδες:

 «Η στήριξη θα υπάρξει όσο χρειαστεί, αλλά δεν είναι απεριόριστη. Είμαστε μια ευάλωτη χώρα οικονομικά στις πανδημίες, αφού η οικονομία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος από τζίρο 18 δισ. ευρώ το 2019, την περσινή χρονιά έπεσε στα 4 δισ. ευρώ. Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα καλά διαρθρωμένο χρέος, αυτό παραμένει αντικειμενικά πολύ μεγάλο και μας θέτει περιορισμούς» είπε...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back