Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με πρόσχημα την «προσωπική ευθύνη»…

Εικόνα του άρθρου Με πρόσχημα την «προσωπική ευθύνη»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2022, 17:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχει καλέσει τους 18 δημάρχους της Ηπείρου και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) σε σύσκεψη τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου για να συζητηθούν… οι εκκρεμότητες γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και δη των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Μια σύσκεψη που έρχεται μετά από μια τροπολογία και μια διαπιστωτική πράξη η οποία ορίζει ότι τα της διαχείρισης των απορριμμάτων περνάνε στην πλήρη ευθύνη του ΦοΔΣΑ, αλλά και μια άρνηση του περιφερειάρχη να παραδώσει ό,τι σχετίζεται με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησαν να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους κι αυτές στη σύσκεψη της Δευτέρας, «υπενθυμίζοντας» καταρχήν στον κ. Καχριμάνη ότι οι δήμαρχοι της Ηπείρου εκπροσωπούνται από τον ΦοΔΣΑ. Ο κ. Καχριμάνης ασκεί όμως τη δική του πολιτική και προφανώς θέλει να έχει απέναντί του πιο «φιλικά» πρόσωπα. Και βέβαια εύλογο το ερώτημα: Πόσο «κλειστή» μπορεί να θεωρείται μια σύσκεψη όταν σε αυτήν αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 25 άτομα;

Με δεδομένη και τη μορφή της σύσκεψης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά κάτι παράλογο ζήτησαν: Να συμμετάσχουν ώστε να έχουν και οι ίδιοι ενημέρωση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Η απάντηση του περιφερειάρχη ήταν… σαφής: «Η σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας για τους ΣΜΑ, έχει προταθεί εκ μέρους μου προκειμένου να συζητηθούν ακριβώς αυτά τα διαδικαστικά ζητήματα τα οποία έχουν ανακύψει ως προς την εφαρμογή των συμβάσεων που έχω την προσωπική ευθύνη». Και κλείνει με την επισήμανση ότι η σύσκεψη θα είναι κλειστή (σ.σ. και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προφανώς) και ότι οι παρατάξεις θα ενημερωθούν στη συνέχεια με θεσμικό τρόπο.

Το «όχι» του περιφερειάρχη που επικαλείται το «προσωπικό» στοιχείο, έρχεται να σχολιάσει η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα. 

Η παράταξη του ΚΚΕ θυμίζει στον κ. Καχριμάνη ότι η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων «πολιτική ευθύνη αλλά και νομική ευθύνη» όπως και ότι «η υπογραφή μιας σύμβασης γίνεται κατόπιν απόφασης ενός συλλογικού οργάνου (Περιφερειακό Συμβούλιο ή Οικονομική Επιτροπή) και δεν μπορεί να συγχέεται με προσωπικές ευθύνες του ίδιου απέναντι στην οικογένεια ή τους οικείους του», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι η όποια ενημέρωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο γίνεται «στο πόδι» και με βάση «όσα θυμάται ανάλογα με τα κέφια του ο κ. Περιφερειάρχης εκείνη την ώρα και όχι με βάση όσα αναλαμβάνει η υπηρεσία να αναφέρει με το ‘βάρος’ της υπογραφής της».

Καταγγέλλει επίσης τον κ. Καχριμάνη για «προσωπική-ιδιοκτησιακή αντίληψη» και «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» και θέτει τους περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας προ των ευθυνών τους «οι οποίοι συχνά εμφανίζονται το ίδιο μη ενημερωμένοι για τις αποφάσεις του περιφερειάρχη». Αναφέρει ακόμα ότι τα έργα που διαχειρίζεται ο κ. Καχριμάνης τα έχει πληρωμένα ο λαός. Όπως ο λαός είναι αυτός που πληρώνει το κτίριο της Περιφέρειας και τον μισθό του περιφερειάρχη «ο οποίος μιλάει για προσωπική ευθύνη». «Θέλει δεν θέλει η ευθύνη του για διαρκή  θεσμική-πολιτική λογοδοσία υπάρχει» τονίζει και ζητά από την περιφερειακή αρχή να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπηρεσιακή εισήγηση για το θέμα της λειτουργίας των ΣΜΑ και για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦοΔΣΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back