Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λ. Νάτσης: «Ας είμαστε μετρημένοι με τις υποσχέσεις»

Εικόνα του άρθρου Λ. Νάτσης: «Ας είμαστε μετρημένοι με τις υποσχέσεις»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2019, 02:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» συνεχίζει τις συζητήσεις με επικεφαλής παρατάξεων στην Περιφέρεια Ηπείρου και στον Δήμο Ιωαννιτών. Απέναντί του αυτή τη φορά έχει τον υποψήφιο δήμαρχο με τους «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρο Νάτση.

Ξεκινήσατε δύσκολα την προεκλογική εκστρατεία. Έχετε καταφέρει να συσπειρωθείτε και να ενώσετε δυνάμεις;

Νομίζω, απόλυτα. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά το παραδοσιακό κομμάτι της παράταξης, αλλά και πάρα πολλές άλλες δυνάμεις έχουν συσπειρωθεί γύρω μας και ευελπιστούμε σε μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία.

 

Παρόλο που υπάρχει μια διασπορά δυνάμεων και στο χώρο της Αριστεράς; 

Η «διασπορά δυνάμεων» δεν μας ανησυχεί καθόλου. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για όλους και υπάρχει η αντίληψη ότι απευθυνόμαστε σε όλους και για όλα. Θεωρώ όμως ότι κάθε παράταξη έχει το κοινό της, τους ανθρώπους στους οποίους στηρίζεται, και αυτές οι δυνάμεις διευρύνονται συνεχώς, σε ό,τι αφορά τον δικό μας χώρο.

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο επιλέξατε να κάνετε θεματικές εκδηλώσεις για διάφορα ζητήματα. Πόσο «ανοιχτές» ήταν όντως αυτές οι εκδηλώσεις;

Νομίζω ήταν αρκετά ανοιχτές, ανάλογα φυσικά και με το ενδιαφέρον που δείχνει κάποιος γι αυτά τα θέματα. Η εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες είχε μεγάλη συμμετοχή και από ανθρώπους από άλλες παρατάξεις.  Ίσως επειδή δεν είχαμε μπει καλά ακόμη στην προεκλογική περίοδο. Όσο πλησιάζουμε στις κάλπες, είναι πιο δύσκολο να συμμετέχουν και άνθρωποι από άλλες παρατάξεις. Για μας, οι εκδηλώσεις αυτές έχουν σημασία. Δεν πρέπει απλώς να ανακοινώνουμε στον κόσμο τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας, αλλά πρέπει να συνδιαμορφώνουμε, να συζητάμε με ειδικούς, να δεχόμαστε τις παρατηρήσεις τους και να βελτιώνουμε τις προτάσεις μας. Δεν αρκεί δηλαδή ένας μονόλογος, αυτή την περίοδο, με τους δημότες.

Πώς κρίνετε τη θητεία σας στο δημοτικό συμβούλιο; Έχετε δεχτεί κριτική ότι ήσασταν αρκετά ελαστικός.

Ανεβάσαμε τους τόνους τα τελευταία δύο χρόνια γιατί ήταν πια οφθαλμοφανές ότι υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις με τη νυν δημοτική αρχή. Όλο όμως το διάστημα οφείλαμε να σταθούμε εποικοδομητικά στο δημοτικό συμβούλιο και, όπως έχουμε πει, εμείς κινηθήκαμε σαν να υπήρχε η απλή αναλογική. Επιδιώξαμε να βελτιώσουμε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ώστε να είναι προς όφελος των δημοτών. Γενικά τα περισσότερα θέματα τα ψήφισαν όλες οι παρατάξεις.

Υπήρχαν βέβαια και θέματα αιχμής με τα οποία διαφωνήσαμε και προκαλέσαμε είτε τη δημοτική αρχή να πάρει τις ευθύνες της και να συμμετέχει σε μια ουσιαστική συζήτηση όπως έγινε με τη ΔΕΥΑΙ ή αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε, όπως έγινε πρόπερσι με το τεχνικό πρόγραμμα. Η παράταξή μας έχει διαγράψει μια παρά πολύ θετική πορεία σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Πάντα με στόχο να υπογραμμίσει τον ουσιαστικό ρόλο του οργάνου αυτού. Έχουμε τονίσει πολλές φορές και στη δημοτική αρχή ότι ο κόσμος δεν ρωτάει «τι κάνει ο δήμαρχος ή η πλειοψηφία;» αλλά τι «κάνετε εσείς εκεί στο δημοτικό συμβούλιο;». Για αυτό θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλέσω όλες τις παρατάξεις και τους υποψήφιους να έχουν έναν σοβαρό λόγο, μετρημένο, σύμφωνα με τις δυνατότητες του Δήμου. Ας μην υποσχόμαστε πάρα πολλά στους πολίτες, γιατί μετά θα μας κατηγορούν ότι τους κοροϊδέψαμε ή θα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Εμείς θέλουμε λοιπόν ο λόγος μας να είναι μετρημένος, συνεπής με αυτά στα οποία μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμος και οικονομικά και σε επίπεδο προσωπικού και με βάση τις ανάγκες της πόλης.

Πώς κρίνετε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα; 

Το πρώτο χαρακτηριστικό αφορά τον ίδιο τον κόσμο. Είναι πιο χαλαρός, πιο σκεπτόμενος, τώρα έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται. Νομίζω ότι είναι το κύριο χαρακτηριστικό που διαπιστώνουν όλες οι παρατάξεις. Άλλωστε, στις εξορμήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις παρατάξεις στην περιφέρεια, είναι λίγος ο κόσμος που συμμετέχει στις συζητήσεις και στις μαζώξεις. Το επόμενο διάστημα πιστεύω ότι θα υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τις παρατάξεις, υπάρχουν αυτές που ήταν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, κάποιες στον χώρο της Αριστεράς που έχουν εκφράσει τις απόψεις τους και τα προηγούμενα χρόνια, άλλες δύο παρατάξεις που έχουν προέλθει από διάσπαση στον χώρο της ΝΔ και υπάρχουν και οι παρατάξεις στον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Αυτή η κατάσταση κρατάει και τον κόσμο κουμπωμένο. Οι πολίτες έχουν μια δυσκολία να εκφραστούν υπέρ του ενός ή του άλλου. Όλες αυτές οι δυνάμεις, λοιπόν, προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα πρόσωπο αυτοδιοικητικό και μόνο, ενώ όλες έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Όλες απευθύνονται σε πολιτικά κομμάτια της κοινωνίας.

Εκφράζονται δε από πολλές παρατάξεις απόψεις που και είναι διαμετρικά αντίθετες με τις δικές μας, απόψεις που κινούνται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που «μιλούν» για λιγότερο Δήμο, άρα λιγότερο προσωπικό, ή ακόμα και  για ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων, όπως είναι και η καθαριότητα και το νερό. Ήδη πολλές παρατάξεις έχουν εκφραστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ένα σημείο που θα καθορίσει και τις μετέπειτα συνεργασίες. Προφανώς οι συνεργασίες θα είναι προγραμματικές.

Μόνο προγραμματικές; Ή έχουν σημασία και τα πρόσωπα;

Απόλυτα. Δεν μπορεί να μην έχουν ρόλο τα πρόσωπα όταν κυνηγάμε την ψήφο. Όταν όμως δίνουμε βάρος στους ψηφοσυλλέκτες και στους ανθρώπους που είναι ικανοί να φέρουν σταυρούς, πώς μπορούμε να αγνοήσουμε ότι κάποιοι που θα κινηθούν με αυτή την νοοτροπία, δεν θα εκλεγούν κιόλας; Φυσικά και τα πρόσωπα αυτά θα καθορίσουν τις παρατάξεις τους, και επομένως θα φανεί και ποιες ομάδες θα βγουν μπροστά και ποια θα είναι εκείνα με τα οποία θα κληθούμε να συνεργαστούμε το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε πολλά φρέσκα πρόσωπα να κινούνται μέσω των social media, από πίσω όμως υπάρχουν παραδοσιακά πρόσωπα και ονόματα της τοπικής κοινωνίας που χωρίς να φαίνονται σε πρώτο πλάνο, ετοιμάζονται για να εισέλθουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος της παρούσας δημοτικής αρχής;

Υπήρχαν αρκετά λάθη. Από το ότι δεν αντιλήφθηκε τις αλλαγές που επήλθαν στην κοινωνία και δεν λειτούργησε με έναν πιο ανοιχτό τρόπο στο δημοτικό συμβούλιο. Το δεύτερο ήταν ότι δεν δέχτηκε να συζητήσει σοβαρά θέματα ώστε να καθοριστεί συνολικά η πολιτική. Κάτι που είναι πολύ αρνητικό. Επίσης κινήσεις που έχουν γίνει στο επίπεδο της ΔΕΥΑΙ και σε άλλους τομείς, έχουν δημιουργήσει κάποιες ανεξέλεγκτες ομάδες οι οποίες λειτουργούν ανεξάρτητα από μια κεντρική πολιτική που μπορεί να έχει ο δήμαρχος ή το δημοτικό συμβούλιο. Διατηρήθηκε ένα παλιό καθεστώς που «εισπράττεται» και σε αυτή την προεκλογική περίοδο και το οποίο θα έχει τις συνέπειές του και στην επόμενη θητεία του δημοτικού συμβουλίου.

Ευχαριστούμε.

Κι εγώ.


Βαρβάρα Αγγέλη-Γιώργος Τσαντίκος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back