Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«…με ποια δεδομένα έφτασε στο ποσό των 20 εκατομμυρίων…»

Εικόνα του άρθρου «…με ποια δεδομένα έφτασε στο ποσό των 20 εκατομμυρίων…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2020, 19:44
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο σύλλογος εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων καταγγέλλει τη δημοτική αρχή, με αφορμή τη σύμβαση για τους λαμπτήρες LED, που έρχεται προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή.

Ο σύλλογος, αφενός κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι κινείται προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αφετέρου ότι αφαιρεί από τις υπηρεσίες του Δήμου  αρμοδιότητες για μελέτες.

«…ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, Δήμος και Περιφέρεια, εκμεταλλεύονται την αντικειμενική ανάγκη αξιοποίησης νέων τεχνολογιών όπως είναι οι λαμπτήρες LED, για τα κέρδη των επιχειρηματιών του τραπεζικού και του κατασκευαστικού κλάδου, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος» αναφέρει ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Αφήνει αιχμές για τον προϋπολογισμό του έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο κι αν ψάξαμε, δεν καταφέραμε να βρούμε ποιος συνάδελφος με ποια δεδομένα έφτασε στο ποσό των 20 εκατομμυρίων» και επισείει κινδύνους από τη δέσμευση των ανταποδοτικών τελών για τον ηλεκτροφωτισμό, για τα επόμενα 13,5 χρόνια.


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα συγκεκριμένα έργα, εδώ   


«Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να στοιχειοθετήσει ανεπάρκεια των υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι του Δήμου, έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε τεχνικά στην σύνταξη απαιτητικών μελετών. Άλλωστε για το συγκεκριμένο έργο έχει εκπονηθεί μικρότερης κλίμακας μελέτη από τις υπηρεσίες και η δημοτική αρχή αποφάσισε, πολιτικά όπως έχει δικαίωμα, να σταματήσει το διαγωνισμό» τονίζει ο σύλλογος.

Αμφισβητεί τις δικαιολογίες της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι ακόμα για στην περίπτωση έλλειψης εμπειρίας στις συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης, «μπορούμε να επιμορφωθούμε για να κάνουμε. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τεύχη, διαδικασίες ή μηχανισμούς».

Προτείνει στον δήμο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για να επιταχυνθεί το έργο (με μελέτες από τις υπηρεσίες) και «όταν τελειώσει το έργο θα μας μείνουν κιόλας οι εργαζόμενοι για να κάνουν τη συντήρηση σε όλο τον εργασιακό τους βίο, όχι μόνο 13,5 χρόνια».

Ο σύλλογος διαφωνεί για τη χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού ELENA, τονίζοντας ότι «πρόκειται καθαρά για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, του τραπεζικού και του κατασκευαστικού κλάδου, με το λογαριασμό να πηγαίνει για ακόμα μια φορά στο λαό».

Οι εργαζόμενοι ζητούν τελικά να κάνουν οι υπηρεσίες τις μελέτες, να προσλάβει ο Δήμος προσωπικό για την υλοποίηση του έργου, να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και «να καταργηθεί οποιαδήποτε ανταποδοτική υπηρεσία του Δήμου», προφανώς εννοώντας σε ό,τι αφορά το έργο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back