Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με ενστάσεις για το «πέρασμα» του αγωγού φυσικού αερίου

Εικόνα του άρθρου Με ενστάσεις για το «πέρασμα» του αγωγού φυσικού αερίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2019, 16:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tις ενστάσεις του, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν στην αρχική χάραξη διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών», εκφράζει το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το μεγάλο αυτό έργο (διαβάστε εδώ) βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δημόσια διαβούλευση.

Ο αγωγός στο Ανατολικό Ζαγόρι θα διέρχεται (όπως και στην προηγούμενη χάραξη) από προστατευόμενες περιοχές είτε Natura 2000 είτε του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα, ανάμεσα από το Γρεβενίτι και το Τρίστενο με απόσταση από τους οικισμούς τα 300 και τα 310 μέτρα αντίστοιχα, και σε απόσταση 160 μέτρων από την Ποταμιά. Μετά το Γρεβενίτι και το Τρίστενο, υπάρχει βαλβιδοστάσιο το οποίο θα είναι η μοναδική  εγκατάσταση σε όλο το μήκος του αγωγού εντός του Ανατολικού Ζαγορίου.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης και τους σχετικούς χάρτες που τη συνοδεύουν υπάρχει διαφοροποίηση, συγκρινόμενη με την αρχική χάραξη που είχε αποσταλεί την άνοιξη του 2018 στο Δήμο Ζαγορίου, αφού επιλέγεται τώρα η διαδρομή που αφήνει εκτός την περιοχή της Αμπέλου (Τσίπιανης) και δεν επηρεάζει το πέτρινο γεφύρι. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου, δεν ισχύει το ίδιο και για το γεφύρι Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες  αφού η χάραξη του αγωγού είναι πολύ κοντά σε αυτό παρόλο που μετατοπίζεται σε σχέση με την αρχική. Σε ό,τι αφορά τα ιερά δάση του Ανατολικού Ζαγορίου (Γρεβενίτι-Τρίστενο-Πέτρα και προστατευτικό Παλαιοχωρίου Μηλιωτάδων) η χάραξη δεν φαίνεται να τα επηρεάζει. Ωστόσο, άλλα παραγωγικά δάση βρίσκονται στην πορεία του αγωγού με δεδομένες επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου.

Το δημοτικό συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα την εισήγηση του δημάρχου Βασίλη Σπύρου με την οποία αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του έργου και τάσσεται υπέρ της κατασκευής του. Εκφράζει, ταυτόχρονα, τη μερική ικανοποίησή του για την υιοθέτηση ορισμένων εκ των προτάσεων-παρατηρήσεων που κατέθεσε στην εταιρία και στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με βάση την αρχική προτεινόμενη χάραξη του περασμένου Μαρτίου.

Για τη χάραξη στους Μηλιωτάδες, το δημοτικό συμβούλιο εμμένει στην ανάγκη εξεύρεσης καλύτερης λύσης για την όδευση του αγωγού σε μεγαλύτερη απόσταση, ώστε να προστατευθεί πλήρως το γεφύρι του Καμπέρ Αγά.

Τέλος, το σώμα παραμένει σταθερό στην παλιότερη απόφασή (43/2018) του για χάραξη του αγωγού κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Μετσόβου και παράλληλα της Εγνατίας οδού, θεωρώντας την ως την καλύτερη λύση όδευσης του αγωγού από την περιοχή του Ζαγορίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back