ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με διαφορετικά «όπλα» το «Ζαγόρι»

Εικόνα του άρθρου Με διαφορετικά «όπλα» το «Ζαγόρι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2017, 18:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί η εταιρία εμφιάλωσης νερού του Πέτρου Σεπετά να εμφανίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και να διεκδίκησε τη μη επιβολή του προστίμου για την άδεια εμπορίας (κάτι που πέτυχε), δεν συνέβη το ίδιο όμως με την εταιρία «Χήτος ΑΒΕΕ» («Ζαγόρι»). Η εταιρία ζήτησε την αναβολή συζήτησης του θέματος, επικαλούμενη νεότερα έγγραφα τα οποία διέθεσε στον Δήμο.

Οι δύο γιαννιώτικες εταιρίες ακολούθησαν εξαρχής διαφορετική πολιτική ενώ διαφορετική είναι και η προσέγγισή τους επί των νομικών ερμηνειών περί της άδειας εμπορίας πόσιμου νερού. Η εταιρία του κ. Σεπετά αποδέχεται επί της ουσίας τα όσα προβλέπει το Βασιλικό Διάταγμα του 1958, περί έκδοσης άδειας από τον Δήμο ή την Κοινότητα (αν και ερμηνεύει με άλλον τρόπο κάποιες διατάξεις από ό,τι ο νομικός σύμβουλος του Δήμου).   Η εταιρία του κ. Χήτου, από την άλλη, εκτιμά ότι διαθέτει όλες τις απαραίτητες άδειες, και πιο συγκεκριμένα την άδεια «εκμετάλλευσης και εμπορίας του φυσικού μεταλλικού νερού» την οποία έχει πάρει από την Περιφέρεια Ηπείρου (πρώην Νομαρχία Ιωαννίνων). «Πατάει» δε σε διαφορετική νομοθεσία, κάνοντας αναφορά σε Προεδρικό Διάταγμα του 1983.

Στα νεότερα στοιχεία, η εταιρία προσκομίζει έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που υπογράφει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και το οποίο, σύμφωνα πάντα με τη «Χήτος ΑΒΕΕ», αποδεικνύει την εναρμόνισή της με το θεσμικό πλαίσιο.

Κατά τα άλλα, στο θέμα της αύξησης του ύψους δικαιώματος για την εμπορία πόσιμου ύδατος, η «Χήτος ΑΒΕΕ» εξέφρασε με υπόμνημά της στο δημοτικό συμβούλιο την αντίθεσή της. Στο υπόμνημα αυτό, η εταιρία επισημαίνει πολλά και διάφορα: από τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών έναντι των εισαγόμενων εμφιαλωμένων νερών και τον περιορισμό νέων επενδύσεων (άρα και θέσεων εργασίας) μέχρι και τη μείωση χορηγιών σε Δήμους, συλλόγους, αθλητικά σωματεία, Αστυνομία κ.λπ.

Όπως και να ‘χει, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση του δημοτικού συμβουλίου, όταν έρθει εκ νέου το θέμα της άδειας εμπορίας ύδατος προς συζήτηση. Επισημαίνεται ότι το βασικό επιχείρημα όσων δημοτικών συμβούλων ψήφισαν κατά της επιβολής προστίμου στην εταιρία του κ. Σεπετά, ήταν ότι από την απουσία άδειας εμπορίας «δεν επήλθε καμία οικονομική ζημία στον Δήμο»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back