Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι άδειες εμπορίας, τα πρόστιμα και τα «όχι»

Εικόνα του άρθρου Οι άδειες εμπορίας, τα πρόστιμα και τα «όχι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2017, 14:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια υπόθεση που ξεκίνησε από τον Δήμο Πωγωνίου και έχει φτάσει και στον Δήμο Ιωαννιτών, φαίνεται ότι θα απασχολήσει για αρκετό καιρό την επικαιρότητα. Και τους δύο Δήμους τούς έχουν επισκεφθεί οικονομικοί επιθεωρητές για τις άδειες εμπορίας και τα τέλη δικαιώματος εμπορίας νερού που αφορούν τις δύο εταιρίες εμφιάλωσης «Βίκος» και «Ζαγόρι». Kάπως έτσι, προέκυψε ότι οι δύο εταιρίες δεν διαθέτουν άδειες εμπορίας πόσιμου νερού από τον Δήμο Ιωαννιτών τουλάχιστον, στα διοικητικά όρια του οποίου δραστηριοποιούνται. Και μετά ήρθαν οι διαδικασίες για την επιβολή προστίμου στις δύο εταιρίες, με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να καλείται στη χτεσινή του συνεδρίαση να επιβάλλει τα πρόστιμα ή όχι.

Η συζήτηση για την επιβολή του προστίμου στην εταιρία «Χήτος» («Ζαγόρι») αναβλήθηκε μετά από αίτημα του τελευταίου. Συζήτηση έγινε μόνο για το πρόστιμο στην εταιρία «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» του Πέτρου Σεπετά.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε λοιπόν να μην επιβάλλει τελικά πρόστιμο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ στην εταιρία «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» του Πέτρου Σεπετά για την άδεια εμπορίας πόσιμου νερού που δεν διαθέτει. Εκ των πραγμάτων, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη στάση δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, αρκετοί από τους οποίους διατηρούν κοινωνικές σχέσεις με τον επιχειρηματία. Οι δημοτικοί αυτοί σύμβουλοι δεν αποδέχθηκαν επί της ουσίας την εισήγηση των υπηρεσιών του Δήμου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Θωμά Γιωτίτσα, ψηφίζοντας κατά συνείδηση, όπως είχε ζητήσει και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

Στο ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης, σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αναγνώρισαν την παραδοξότητα με την απουσία άδειας εμπορίας. Κι αυτό επειδή η εταιρία καταβάλλει στον Δήμο κάθε χρόνο τα αναλογούντα τέλη δικαιώματος επί εμπορίας πόσιμου υδάτων (130.000 ευρώ τον χρόνο). Σε οικονομικό επίπεδο, δηλαδή, ο Δήμος δεν έχει ζημιωθεί και η «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από μια άδεια εμπορίας, την οποία όμως δεν διαθέτει.

Σε τυπικό επίπεδο, το πρόβλημα παραμένει, σύμφωνα με τον Δήμο: Δεν υπάρχει άδεια εμπορίας την οποία εκδίδει ο Δήμος (ή η Κοινότητα παλιότερα) βάσει Βασιλικού Διατάγματος του 1958, το οποίο έχει τροποποιηθεί με διάφορους νόμους από τη δεκαετία του ’80 και μετά. Ο κ. Σεπετάς (όπως και ο νομικός του σύμβουλος κ. Λισγάρας), αφού χαρακτήρισε «παράνομο» το πρόστιμο, επικαλέστηκε μια βεβαίωση του κοινοτάρχη Περιβλέπτου Ιωαννίνων εν έτει 1997 («εμείς γνωρίζαμε ότι είχαμε άδεια χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος διάρκειάς της», είπε). Κατά τη συζήτηση η κατάθεση νομικών επιχειρημάτων ήταν συνεχής… Σημειωτέον πάντως ότι για την έκδοση μιας τέτοιας άδειας δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου παράβολου ή οποιουδήποτε άλλου χρηματικού ποσού. Ο κ. Σεπετάς, κατά την τοποθέτησή του, υποστήριξε επίσης ότι η όλη υπόθεση έχει δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της επιχείρησης.

Ο κ. Γιωτίτσας από την πλευρά του υπεραμύνθηκε της δουλειάς των υπηρεσιών και υποστήριξε ότι «δεν είναι υποχρέωση του Δήμου να ζητήσει την άδεια εμπορίας, αλλά είναι υποχρέωση των εταιριών να την εκδώσουν», ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά «σε δημοσιονομικούς ελέγχους που γίνονται στον Δήμο και σε άλλους Δήμους», χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στο πολιτικό τώρα σκέλος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων χαρακτήρισε το βασιλικό διάταγμα του 1958 «αναχρονιστικό», προσθέτοντας ότι πρέπει να καταργηθεί. Ωστόσο, μίλησε για την ανάγκη «τυπικής τήρησης της νομιμότητας». «Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα» υπογράμμισε, και ανέφερε ότι στη συνέχεια υπάρχουν άλλες δύο αρχές με σχετική αρμοδιότητα: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (επικύρωση ή μη της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου) και η Δικαιοσύνη. «Ο ενδιαφερόμενος έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια» είπε. Λίγο νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας ανέφερε ότι «δεν είναι λογικό να επιβάλλουμε ένα πρόστιμο από τη στιγμή που η εταιρία τηρεί τις υποχρεώσεις της», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα στηρίξει την εισήγηση των υπηρεσιών και του νομικού συμβούλου του Δήμου.

Ποιοι ψήφισαν «όχι»

Την άποψη του κ. Μανταλόβα δεν συμμερίστηκαν αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Κατά της επιβολής του προστίμου ψήφισαν (από τους παρόντες) ο Νίκος Γκόλας, ο Παντελής Κολόκας, η Βάσω Μέγα, ο Δημήτρης Νάστος, η Βούλα Τσίλη, ο Μάκης Χρυσοστόμου, η Αλέκα Βακαλοπούλου και ο Γιώργος Παπαδιώτης (πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), ενώ «λευκό» ψήφισαν ο Δημήρης Κατηρτσίδης και ο Μπάμπης Μπρέχας.

Από την παράταξη του Νίκου Γκόντα, όλοι είπαν επίσης «όχι» με εξαίρεση τον Βασίλη Κοσμά, τον Στέφανο Μάντζιο και τον Λάμπρο Τζίμα που ψήφισαν «λευκό» (το «λευκό» βέβαια μετράει ως αρνητική ψήφος). Τα «Γιάννενα Τώρα» ψήφισαν «όχι», η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η ΔΡΑΣΥ «ναι», ενώ στην παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» υπήρχε διχογνωμία. Ο επικεφαλής Λάζαρος Νάτσης είπε «ναι» και ο Βαγγέλης Καραμπίνας ψήφισε «λευκό».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back