ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα μικροπλαστικά είναι παντού, ακόμα και στο εμφιαλωμένο νερό

Εικόνα του άρθρου Τα μικροπλαστικά είναι παντού, ακόμα και στο εμφιαλωμένο νερό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2024, 14:01
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Φαίνεται ότι όπου οι επιστήμονες ψάχνουν για πλαστικό, το βρίσκουν. Τελευταία ανακάλυψη η ποσότητα μικροσκοπικών πλαστικών που επιπλέουν στο εμφιαλωμένο πόσιμο νερό είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία απεικόνισης, οι επιστήμονες στο εργαστήριο Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια εξέτασαν δείγματα νερού από τρεις δημοφιλείς μάρκες (δεν τις κατονομάζουν) και βρήκαν εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια πλαστικού ανά λίτρο νερού.

Το 90% αυτών των πλαστικών ήταν αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να χαρακτηριστούν ως νανοπλαστικά: μικροσκοπικά στίγματα τόσο μικρά που μπορούν να απορροφηθούν από διάφορα ανθρώπινα όργανα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία -και την επικράτηση- των νανοπλαστικών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα αυτών των σωματιδίων ήταν 10 έως 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

«Για πολύ καιρό πριν από αυτή τη μελέτη, πίστευα πραγματικά ότι αυτό που υπήρχε μέσα στο εμφιαλωμένο νερό [όσον αφορά] τα νανοπλαστικά ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες σωματίδια ΡΕΤ», δήλωσε ο Naixin Qian, μεταπτυχιακός φοιτητής χημείας στο Κολούμπια και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ περισσότερα από αυτό». Το PET, ή τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, είναι ένας τύπος διαφανούς πλαστικού που χρησιμοποιείται συνήθως για μπουκάλια νερού μιας χρήσης.

Τα μικροπλαστικά -σωματίδια που κυμαίνονται από 1 μικρόμετρο έως 5 χιλιοστά σε μέγεθος- έχουν καταγραφεί στο εμφιαλωμένο νερό και στο νερό της βρύσης εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως ο εντοπισμός νανοπλαστικών - σωματιδίων που έχουν μέγεθος μόλις δισεκατομμυριοστών του μέτρου - κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Το απίστευτα μικρό μέγεθος των νανοσωματιδίων τους επιτρέπει να συμπεριφέρονται διαφορετικά από τα μεγαλύτερα κομμάτια ύλης, δήλωσε ο Beizhan Yan, χημικός περιβάλλοντος του Κολούμπια και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του πλαστικού στην ανθρώπινη υγεία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες εντόπισαν την παρουσία πλαστικών στο σώμα και τα όργανα των ανθρώπων.

Αλλά οι έρευνες σε άλλα ζώα υποδηλώνουν μια ισχυρή, αρνητική επίδραση στην υγεία. Σε εργαστηριακές μελέτες σε ψάρια και τρωκτικά, τα μικροπλαστικά φάνηκε ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη, την αναπαραγωγική ικανότητα και υγεία, την υγεία του εντέρου, τα επίπεδα ορμονών, τις ανοσολογικές αντιδράσεις, την καρδιά και πολλά άλλα.

Οι μελετητές χρησιμοποίησαν έναν νέο τύπο μικροσκοπίου που μπορεί να απεικονίσει τη δόνηση των μορίων για να αναλύσουν τα νανοσωματίδια σε σχέση με μια βιβλιοθήκη επτά κοινών πλαστικών. Δεν τους εξέπληξε το γεγονός ότι βρήκαν μικροσκοπικά κομμάτια ΡΕΤ, καθώς από αυτό ήταν φτιαγμένα τα μπουκάλια. Ωστόσο, η ποσότητα του PET επισκιάστηκε από την ποσότητα των πολυαμιδίων, μια μορφή νάιλον που χρησιμοποιείται στα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης από τα οποία περνάει το νερό πριν από την εμφιάλωση.

Άλλα πλαστικά που επιβεβαιώθηκαν στο νερό σε μικροσκοπικές ποσότητες είναι το πολυστυρένιο, το χλωριούχο πολυβινύλιο και το μεθακρυλικό πολυμεθύλιο, γνωστό και ως πλεξιγκλάς. Αλλά μόνο το 10% των νανοσωματιδίων που αναλύθηκαν θα μπορούσαν να ταξινομηθούν σε ένα από αυτά τα επτά γνωστά πλαστικά, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η προέλευση των υπόλοιπων είναι άγνωστη.

Αν και η μελέτη του Κολούμπια δεν ανέλυσε δείγματα νερού της βρύσης, προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τα μικροπλαστικά έχουν βρει πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των σωματιδίων στο νερό της βρύσης από ό,τι στο εμφιαλωμένο νερό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back