Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πιο πολλά τέλη θα πληρώνουν στον Δήμο

Εικόνα του άρθρου Πιο πολλά τέλη θα πληρώνουν στον Δήμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2017, 15:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων ήταν σε γενικές γραμμές αφιερωμένη στα νερά και πιο συγκεκριμένα στις δύο μεγάλες εταιρίες εμφιάλωσης νερού, στην «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων» του Πέτρου Σεπετά και στην «Χήτος ΑΒΕΕ». Πέραν του θέματος των αδειών εμπορίας (που έπεται συνέχεια), υπήρξε και το ζήτημα της αναπροσαρμογής του ύψους δικαιώματος επί εμπορίας πόσιμων υδάτων.

Με απλά λόγια, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε πόσα χρήματα θα πληρώνουν οι εταιρίες εμφιάλωσης νερού στον Δήμο, μετά και την έλευση νέου νόμου τον Ιούλιο που μας πέρασε (4483/31-7-2017). Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, η καθεμία από τις δύο εταιρίες επιβαρύνεται με 80.000 ευρώ επιπλέον ετησίως. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν με εξαίρεση τον Βασίλη Βλέτσα, σύμβουλο της παράταξης του Νίκου Γκόντα και αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να ανταμείψουμε τους συνεπείς επιχειρηματίες (σ.σ. λόγω της έγκαιρης καταβολής μέχρι σήμερα των τελών)».

Η ιστορία με τα τέλη προς τους Δήμους πάει μερικά χρόνια πίσω. Μέχρι το 2014, το ύψος του ποσού του δικαιώματος επί εμπορίας πόσιμων υδάτων καθοριζόταν βάσει των παρεχόμενων ποσοτήτων νερού. Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Θωμά Γιωτίτσα, ο Δήμος εισέπραττε από την κάθε εταιρία από 280.000-300.000 ευρώ ετησίως. Από το 2014 και μετά, καθορίστηκε βάσει των πωλήσεων σε ένα ποσοστό από 1,5 έως 3 τοις χιλίοις, με το δημοτικό συμβούλιο να ορίζει το ακριβές ποσοστό. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, είχε οριστεί στο 3 τοις χιλίοις. Οι νομοθετικές αυτές αλλαγές της περιόδου εκείνης επέφεραν στον Δήμο μείωση των εσόδων, με την κάθε εταιρία να αποδίδει τον χρόνο 125.000 ευρώ.

Ο νέος νόμος του 2017 αύξησε το ποσοστό υπολογισμού των τελών, το οποίο κυμαίνεται από 3 έως 5  τοις χιλίοις. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε χτες να αναπροσαρμόσει το ύψος του δικαιώματος εμπορίας ύδατος στο ανώτερο, στο 5 τοις χιλίοις. Ο κ. Γιωτίτσας πρόσθεσε μεταξύ άλλων με νόημα ότι η κυβέρνηση λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή έκανε λόγο για ποσοστό 9 τοις χιλίοις. «Με την αύξηση λοιπόν του τέλους έχουμε μια καθαρή αύξηση κατά 80.000 ευρώ για την κάθε εταιρία, ένα ποσό που παραμένει χαμηλότερο από αυτό της περιόδου προ του 2014» είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back