ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μάτι του Σταλόνε

Εικόνα του άρθρου Το μάτι του Σταλόνε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2022, 17:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαν σήμερα, πριν 40 ολόκληρα χρόνια, βγήκε ένα κακό άλμπουμ. Όχι μέτριο. Κακό. Ωστόσο, ένα κομμάτι του ήταν τόσο καλό, που κανείς δεν θυμάται καλά-καλά τη μπάντα. Θυμάται όμως ότι παίχτηκε στο αλήστου μνήμης Rocky III, που μεταξύ μας, ήταν υπερμέτρια καλτίλα.

Ωστόσο, το Eye of the Tiger των Survivor έβαλε το χεράκι του (ή το… ματάκι του), για να πάρουν όλα αυτά μια τέτοια ρετρό σήμερα απόχρωση, που προκαλεί ανατριχίλες όταν ακούει τα δύο πρώτα ακόρντα του κομματιού που έγραψαν οι Φράνκι Σάλιβαν και Τζιμ Πέτερικ, οι δύο βασικοί Survivor δηλαδή.

Το κομμάτι έχει μια παράξενη ιστορία. Ο Σλάι Σταλόνε είχε ζητήσει από τους Queen το Another one Bites the Dust για το Ρόκι, αλλά αυτοί τον διαολόστειλαν ευγενικά, καθότι τότε, με εξαίρεση το πρώτο Ρόκι, η σειρά ήταν για φάπες.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Βέβαια, όλοι κερδισμένοι βγήκανε: οι Queen έτσι και αλλιώς, ο Σταλόνε έτσι και αλλιώς και οι Survivor γιατί γίνανε σταρ από το πουθενά.

Η μπάντα είχε δημιουργηθεί το 1978 στο Σικάγο και ξαφνικά, ο Σταλόνε που είχε ακούσει το Poor Man’s Son από τον δεύτερο δίσκο τους. Αυτό, ήταν ένα… Eye of the Tiger σε πιο αργό τέμπο και τους ζήτησε να «γράψουν κάτι τέτοιο» για την ταινία. Το έκαναν και μάλιστα, στην ταινία έπαιζε το demo του κομματιού, το οποίο ήταν ο ορισμός του λαϊκού ροκ υπερχίτ: πιασάρικο ριφ, νταβραντισμένη μελωδία, καλή φωνητική γραμμή από τον Ντέιβ Μπίκλερ που ήταν και ό,τι καλύτερο είχε συμβεί στην μπάντα.

Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Σλάι σπάει τα μούτρα του Κλάμπερ Λανγκ με τη βοήθεια του Απόλο Κριν και ταν|ταν-ταν-ταν|ταν-ταν-ταααααν…

Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που «τράβηξε» και τα λιγότερο κακά υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου, αλλά και έδωσε ένα… συμβόλαιο με τα Ρόκι. Για το επόμενο, η μπάντα έγραψε το Burning Heart που παίζει να ήταν και καλύτερο κομμάτι από το Eye of the Tiger…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back