ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρκ E. Σμιθ, ο πιο αγαπητός στριμμένος δεν μένει πια εδώ

Εικόνα του άρθρου Μαρκ E. Σμιθ, ο πιο αγαπητός στριμμένος δεν μένει πια εδώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2018, 20:57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα 56% περίπου στους χαρισματικούς ανθρώπους, είναι η εκκεντρικότητα και η στριμμάδα τους. Ο Μαρκ Έντουαρντ Σμιθ, γνήσιο τέκνο του Μπρότον και του βρετανικού βορρά, πέθανε χτες βράδυ στα 60 του χρόνια και συνέχισε, για εμάς που μένουμε πίσω, την αλυσίδα καταστροφής μιας ολόκληρης εφηβείας.

Ο Mark E. Smith ήταν ο Fall, ο τύπος που έπαιξε ποστ πανκ με έναν από τους καλύτερους υπαρκτούς τρόπους σε αυτό το πλανητικό σύστημα. Οι Fall πιο συγκεκριμένα, ήταν καμιά πενηνταριά μουσικοί σε 40 χρόνια και κάτι ψιλά, που οριακά ανέχτηκαν τα μπινελίκια και τις παραξενιές αυτού του απίθανου τύπου. Όσο ενοχλητικός ήταν στους μουσικούς, άλλο τόσο αυστηρός ήταν προς το κοινό. Στις συναυλίες των Fall, που έφτιαξαν μια μεγάλη βάση οπαδών στην Ελλάδα, πήγαινες προετοιμασμένος ταυτόχρονα για Λατινικά πανελληνίων και για διαβολοβδομάδα στα ΛΟΚ…

Ο Σμιθ, ο οποίος κατέληξε χτες βράδυ μετά από χρόνια ασθένεια, έμεινε γνωστός πάνω από όλα για μερικές δισκάρες που έβγαλε στην καριέρα του. Αλλά για να «συστηθείτε» μαζί του, διαβάστε και δέκα από τις καλύτερες ατάκες του που τον τοποθετούν στο διπλανό στασίδι του Μπράιαν Κλαφ, στην εργατική τάξη που πήγε στον παράδεισο…

 Για τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς: «Η φάση με τον Τζον Πιλ είναι ότι έχουμε μιλήσει περίπου 4 φορές όλες και όλες. Πάντα του έλεγα ότι δεν εξαρτιόμασταν ποτέ από αυτόν και το γνώριζε, ο θεός να τον έχει καλά. Αν εξαρτιόμασταν από τον Τζον Πιλ, θα πεθαίναμε της πείνας».

  • Για το ίντερνετ: «Οι οπαδοί των Fall ανακάλυψαν το ίντερνετ. Ήταν εκεί ήδη το 1982».
  • Για τα μπλε τυριά: «Είναι γνωστό ότι περιέχουν φυσικές αμφεταμίνες. Γιατί οι φοιτητές δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά;»
  • Για τη μεταφυσική: «Ήμουν μέντιουμ, αλλά τη γλίτωσα πίνοντας»
  • Για τη μουσική βιομηχανία: «Το πρόβλημα είναι ότι έγινε τόσο μπουρζουαζία… Μια μεσοαστική μπίζνα, σαν την αστυνομία ένα πράμα»
  • Για το κούρδισμα: «Αν είναι να παίξεις ξεκούρδιστος, τότε παίξε σωστά ξεκούρδιστος»
  • Για τις εφημερίδες: «Ανοίγεις μια εφημερίδα και είναι περίπου έτσι: Ο Τζόρνταν στην πρώτη σελίδα, ποδοσφαιριστές της Τσέλσι στην τρίτη και στην έκτη, 100.000 γυναικόπαιδα στο Ιράκ, βομβαρδισμένα ‘κατά λάθος’».
  • Για τον Κόρμπιν: «Νομίζω ότι ο Εντ Σίραν και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι σατανικοί δίδυμοι».
  • Για άλλους καλλιτέχνες (1): «Είναι περίεργοι οι φαν του Πρινς, δεν είναι;»
  • Για άλλους καλλιτέχνες (2): «Ποτέ δεν μου άρεσαν οι Joy Division»
  • Για τους Fall: «Αν είμαι εγώ και η γιαγιά σου στα μπόνγκος, τότε είναι οι Fall»
ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back