Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ζίγκι παίζει με τους Spiders from Mars

Εικόνα του άρθρου Ο Ζίγκι παίζει με τους Spiders from Mars
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2021, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 49 ολάκαιρα χρόνια, συνέβη ένα από αυτά τα γεγονότα που αλλάζουν την πορεία της ιστορίας, σε κάποιους τομείς.

Ο Ντέιβιντι Μπόουι, Ντέιβι Τζόουνς μέχρι κάπου στα μέσα των ‘60s, είχε ένα είδωλο: τον Βινς Τέιλορ, φρόντμαν των Playboys, ο οποίος μεσουρανούσε στην Ευρώπη όταν ο Έλβις ήταν ακόμα αδύνατος και οι Beatles πολύ κουρεμένοι.

Μαζί με μια συνδρομή στον Τύπο εδώ παίρνετε και μια ψηφιακή έκδοση με τα "άλμπουμ της εβδομάδας"

Τo Rise and Fall of Ziggy Stardust ήταν εμπνευσμένο από τη ζωή και κυρίως, την καριέρα του Τέιλορ. Ήταν επίσης, το πέμπτο άλμπουμ του Μπόουι, με αυτή τη διαστημικής διάσταση μπάντα, τους Spiders from Mars.

O Τέιλορ ήταν απίθανος γενικά τύπος. Είχε δίπλωμα πιλότου, τρομερή σκηνική παρουσία, είχε γράψει το Brand New Cadillac, το οποίο διασκεύασαν αργότερα οι Clash και το έκαναν ένα από τα πέντε κορυφαία άσματα στην ιστορία του ροκενρόλ και επίσης, είχε αδυναμίες. Κατέληξε κάπου στην Ελβετία, να εργάζεται ως μηχανικός αεροσκαφών και τελικά, πέθανε το 1991 από καρκίνο του πνεύμονα.

Η πορεία του ήταν αρκετή όμως για να εμπνεύσει το κόνσεπτ αριστούργημα του Thin White Duke.

Το Rise and Fall…, το οποίο χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων ως «πολιτιστικά, ιστορικά και καλλιτεχνικά σημαντικό» από τη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου, ήταν ο πρώτος μεγάλος σταθμός του Μπόουι, λίγο πριν περάσει σε ακόμα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά μεγέθη. Ήταν όμως και ο πιο χαρακτηριστικός, ίσως και συγκυριακά, η καλύτερη στιγμή που είχε μαζί με τον Ρόνσον και τη μπάντα.

To εισαγωγικό ριφ του Ziggy Stardust, οι γραμμές του Moonage Daydream, η απόγνωση του Rock’n’Roll Suicide, η λυρικότητα του Starman και του Soul Love μαζί με τα στακάτα προ-πανκ σημεία του Hang on to Yourself αλλά και του Suffragette City, κατέληγαν όλα μαζί στο It Αin’t Easy, που μπορεί να μην το έγραψε ο Μπόουι, αλλά το αποθέωσε σε ανώτερο βαθμό.

Η δε μπάντα ήταν και παραμένει μια από τις τρομερότερες μουσικές συλλογικότητες στην ιστορία της μουσικής. Πέρα από την εξέχουσα φυσιογνωμία του Μπόουι και την εκτελεστική δεινότητα του Ρόνσον, ο Τρέβορ Μπόλντερ, αργότερα στους Uriah Heep έπαιζε και μπάσο και τρομπέτα, ενώ o Μικ Γουντσμάνι έμεινε ο πιο άσημος από όλους. Σημειωτέον ότι άρπα παίζει ο Ρικ Γουέικμαν.

Ο Μπόουι και οι Spiders from Mars ήταν ήδη ένα τεράστιο μουσικό μέγεθος Το Alladin Sane που ακολούθησε και ήταν πιο «ώριμο» και μια από τις τελευταίες στιγμές, πριν ο Μπόουι πάει σε άλλους, εξίσου ενδιαφέροντες μουσικούς δρόμους.

Αλλά μην έχετε αυταπάτες: Το Rise and Fall of Ziggy Stardust πρέπει να το ακούσετε, έστω μια φορά στη ζωή σας…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back