ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μακριά» στην Εξαύδα

Εικόνα του άρθρου «Μακριά» στην Εξαύδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2022, 16:54
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αφιέρωμα στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο συνεχίζεται από το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα».

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου, στις 20:15, θα προβάλλει την ταινία του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν «Μακριά» (2002), στον χώρο του στην οδό Κουντουριώτου 31 (με οικονομική προσφορά 2 ευρώ).

Η υπόθεση: Λόγω της οικονομικής κρίσης ο Γιουσούφ εγκαταλείπει την επαρχία και μετακομίζει στην Κωνσταντινούπολη, με όνειρο να μπαρκάρει σύντομα ως μούτσος σε κάποιο πλοίο και να γνωρίσει τον υπόλοιπο κόσμο. Φιλοξενείται από το συγγενή του Μαχμούτ, που ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη ως φωτογράφος. Ο μοναχικός και απομονωμένος Μαχμούτ παρατηρεί τη ζωή από απόσταση, ενώ ο Γιουσούφ διέπετε από την ανησυχία και την ανάγκη να αλλάξει τη ζωή του. Η συγκατοίκηση των δύο ανδρών θα αποβεί μοιραία, αφού οι διαφορετικοί τους κόσμοι αδυνατούν να βρούνε κοινό σημείο επαφής.

Ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του σύγχρονου τουρκικού σινεμά, Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, κατάφερε με την τρίτη-μόλις- δημιουργία του να αποσπάσει το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003, αλλά και το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας εξ ημισείας στους δύο πρωταγωνιστές του, Μουζαφέρ Οζντεμίρ και Μεχμέτ Τοπράκ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back