ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (6-13 Νοεμβρίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (6-13 Νοεμβρίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2022, 18:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (6-13 Νοεμβρίου) στα Γιάννενα, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, έχει ως εξής:

6 Νοεμβρίου

Θέατρο: «Μια Γιορτή στου Νουριάν»

Το θεατρικό έργο «Μια Γιορτή στου Νουριάν» του Volker Ludwig σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, ο οποίος έχει ασχοληθεί ξανά με αυτό το έργο, ανεβάζει η Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 18:00 στο Καμπέρειο Θέατρο.

Σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται: Το έργο «Μια Γιορτή στου Νουριάν» προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και της αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις.

Παίζουν: Γιώργος Ιωσηφίδης, Σπύρος Δασκαλάκης, Αλέξανδρος Μούστας, Ναταλία Πήδουλα, Ηρώ Χαλκίδη, Χρήστος Χρήστου.

Τιμές εισιτηρίων (για την πρεμιέρα): 10 ευρώ, μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι άνω των 65, ΑμεΑ και άνεργοι: 5 ευρώ.

Η παράσταση, όπως αναφέρεται, θα παίζεται καθημερινά για τα σχολεία.

6-7 Νοεμβρίου

Σινεμά: «Μακριά»

Το αφιέρωμα στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο συνεχίζεται από το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα».

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου, στις 20:15, θα προβάλλει την ταινία του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν «Μακριά» (2002), στον χώρο του στην οδό Κουντουριώτου 31 (με οικονομική προσφορά 2 ευρώ).

Ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος του σύγχρονου τουρκικού σινεμά, Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, κατάφερε με την τρίτη-μόλις- δημιουργία του να αποσπάσει το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2003, αλλά και το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας εξ ημισείας στους δύο πρωταγωνιστές του, Μουζαφέρ Οζντεμίρ και Μεχμέτ Τοπράκ

8 Νοεμβρίου

Σινεμά: «Ο εραστής της κομμώτριας»

Το αφιέρωμα με τίτλο «Όσοι από έρωτα εκπέσανε» της Κινηματογραφικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζεται με την προβολή της ταινίας του Πατρίς Λεκόντ «Ο εραστής της κομμώτριας» την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, στις 21:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», στα παλιά σφαγεία, με ελεύθερη είσοδο.

Πρωταγωνιστούν: Ρολάν Μπερτέν, Άννα Γκαλίενα, Ζαν Ροσφόρ.

9 Νοεμβρίου

Βιβλιοπαρουσίαση: «Το Δεσποτάτο της λίμνης»

Το ιστορικό μυθιστόρημα της Φωτεινής Παπαδημητρίου «Το Δεσποτάτο της λίμνης» (εκδόσεις Πηγή) παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 20:30, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ. Ομιλητές: Σπύρος Γόγολος, φιλόλογος-συγγραφέας, Άννα Μπουκουβάλα, Δρ φιλοσοφίας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και Γιώργος Παππάς, γιατρός, συγγραφέας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που «ταξιδεύει» τον αναγνώστη στον υστεροβυζαντινό κόσμο, με επίκεντρο την περιπέτεια ζωής ενός ερωτευμένου νεαρού ευγενή, αλλά και το χρονικό της ίδιας της πόλης των Ιωαννίνων από το 1372 ως την τουρκική κατάκτηση του 1430.

12 Νοεμβρίου

Θέατρο: «Μetropol 1938»

Το «Metropol 1938» από τη «Θεατρική Συμπαιγνία» ετοιμάζεται για την τέταρτη και τελευταία παράστασή του στις 12 Νοεμβρίου, στις 21:00, στη «Σκηνή 125» (εντός ΚΕΠΑΒΙ).

Το έργο είναι βασισμένο στη «Σκακιστική Νουβέλα» του Στέφαν Τσβάιχ και σκηνοθετεί η Γιολάντα Καπέρδα, που έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Βασίλης Σιάφης. Επί σκηνής οι μουσικοί: Φένια Τσαρσιλή (πιάνο), Κωνσταντίνος Λεοντάρης (βιολί), Σοφία Πατσιούρα (ακορντεόν).

Τιμή εισιτηρίου: 12€, 10€ προπώληση, 8€ (άνεργοι, φοιτητές, παιδιά και νέοι κάτω των 22 ετών, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ & άνω των 65 ετών). Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 26510 37676, 26513 12830 & 6944503266. Προπώληση εισιτηρίων: Καφέ – μπαρ «Σκάλα», βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Θεατρική Συμπαιγνία, viva.gr.

13 Nοεμβρίου

Συζήτηση και «Το παιχνίδι της μίμησης»

Στο πλαίσιο του κύκλου «Φιλοσοφία και Κινηματογράφος», οι «Κυριακές στο πανί» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, θα προβάλλουν την ταινία του Μόρτεν Τίλντουμ «Το παιχνίδι της μίμησης» (2014) με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Θα προηγηθεί συζήτηση, στις 19:00, με ομιλητές τον Σταύρο Νικολόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον Μανώλη Πατηνιώτη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τµήµα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήµης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

Η διοργάνωση της βραδιάς γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back