Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 5-03-2017, 22:10
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ενέργειες του Βερολίνου να απαγορεύσει τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος «δεν διαφέρουν από εκείνες της ναζιστικής περιόδου», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε πολιτική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γερμανία, δεν έχεις καμία σχέση με την δημοκρατία και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι σημερινές σου ενέργειες δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες της ναζιστικής περιόδου. Όταν το λέμε αυτό ενοχλούνται. Γιατί ενοχλείστε;»

Χθες Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε την απαγόρευση των γερμανικών, αλλά και των ολλανδικών αρχών για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους συγκεντρώσεων χαρακτηρίζοντάς τις αντιδημοκρατικές κι επισήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να διοργανώνει προεκλογικές εκδηλώσεις έως το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Οι γερμανικές αρχές αφαίρεσαν την άδεια για την διεξαγωγή δύο πολιτικών συγκεντρώσεων σε γερμανικές πόλεις την περασμένη εβδομάδα που ήταν προγραμματισμένες στο πλαίσιο της κυβερνητικής εκστρατείας για την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία.

Αντίθετα η τουρκική κυβέρνηση διακήρυξε το Σάββατο ότι θα αψηφήσει τις απαγορεύσεις των αρχών στη Γερμανία και στην Ολλανδία και θα συνεχίσει να οργανώνει συγκεντρώσεις και στις δύο χώρες για να καλέσουν τους Τούρκους που ζουν σε αυτές να ταχθούν υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου


Η ΑΥΣΤΡΙΑ

Σε επιβολή απαγόρευσης των εμφανίσεων πολιτικών από την Τουρκία σε πολιτικές εκδηλώσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χώρες όπως η Γερμανία να βρεθούν αντιμέτωπες με πιέσεις από την Άγκυρα, κάλεσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν.

Ο κ. Κερν, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Welt am Sonntag, έκρινε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του συντάγματος της Τουρκίας πλήττει το κράτος δικαίου στη χώρα, περιορίζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και αντιβαίνει στις αξίες της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την Ε.Ε. να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να ακυρώσει ή να μειώσει τη βοήθεια ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται να δοθεί στην Τουρκία ως το 2020.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus