Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μαγιάτικο εργοστάσιο απορριμμάτων;

Εικόνα του άρθρου Μαγιάτικο εργοστάσιο απορριμμάτων;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2017, 17:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ιστορία που εξελίσσεται επί χρόνια, οδεύει προς τον επίλογό της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περιφερειακής αρχής, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τον Μάιο η Περιφέρεια Ηπείρου θα υπογράψει τη σύμβαση με τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης, και συγκεκριμένα την εταιρία ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων επί 27 χρόνια. Δεδομένου ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου σε 18 μήνες, κάθε άλλο παρά αποκλείεται σε δύο χρόνια η Ήπειρος να βρίσκεται ενώπιον μιας διαφορετικής κατάστασης διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Η οικονομική επιτροπή, λοιπόν, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ανέδειξε ως οριστικό ανάδοχο του έργου την ΤΕΡΝΑ. Το επόμενο βήμα είναι η αποστολή του σχεδίου της σύμβασης αυτής, με μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο –μια διαδικασία που συνήθως κρατά από έναν έως τρεις μήνες.

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα κατασκευαστεί σε έκταση 118 στρεμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, κοντά στην Εγνατία οδό. Η εγκατάσταση θα αποτελείται από δύο «εργοστάσια», το ένα διαχείρισης σύμμεικτων αποβλήτων και το άλλο διαχείρισης προδιαλεγμένων οργανικών (βιοαπόβλητα). Στη μονάδα θα γίνεται η επεξεργασία τουλάχιστον 80.000 τόνων ετησίως –σύμφωνα με υπολογισμούς η Ήπειρος παράγει 115.000 τόνους σκουπίδια. Οι τεχνολογίες που έχουν προκριθεί, είναι της μηχανικής ανακύκλωσης για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών και της αερόβιας κομποστοποίησης για το υπόλοιπο των απορριμμάτων. Στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (στους οποίους θα μετατραπούν οι ΧΥΤΑ), θα οδηγείται έως το 32% των σύμμεικτων απορριμμάτων. Όλα τα κτίρια της μονάδας θα είναι κλειστού τύπου.
 Το κόστος της κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 33 εκατομμύρια, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και τα 13 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική εταιρία. Τη λειτουργία της μονάδας θα συμπληρώσει και άλλη μια επένδυση, ύψους 7 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά την παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα. Το κόστος αυτό θα καλυφθεί αποκλειστικά από τον ιδιώτη, όπως εξήγησε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη.

Όσον αφορά το κόστος για τους δήμους (και κατ’ επέκταση για τους πολίτες), αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν 45 ευρώ τον τόνο. Σήμερα, το τέλος εισόδου στον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων, για παράδειγμα, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 21 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, πάντως, από την Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη κόστους-οφέλους, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, σύμφωνα με την κ. Καλογιάννη. Μέσω της μελέτης αυτής θα προκύψει τι πληρώνουμε σήμερα για τα σκουπίδια και τι θα πληρώνουμε σε δύο χρόνια.

Το όλο δίκτυο διαχείρισης των απορριμμάτων πρόκειται να συμπληρωθεί από τους σταθμούς μεταφόρτωσης, τις μονάδες κομποστοποίησης σε Άρτα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα και τα πράσινα σημεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back