Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 11-07-2022, 08:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μερόπη Τζούφη, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, αναφέρθηκε «στην πλειοψηφική απόρριψη του νομοσχεδίου από την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως αυτή καταγράφηκε και στη συνεδρίαση με τους φορείς (σύνοδος Πρυτάνεων, σύγκλητοι των ΑΕΙ, ομοσπονδίες ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και διοικητικού προσωπικού)» και σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η υπουργός Παιδείας «προσπαθούσε μάταια να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, ισχυριζόμενη πως το σχέδιο νόμου αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και χαίρει ευρείας αποδοχής». Σημειώθηκε μάλιστα και μια στιγμή έντασης, όταν η συζήτηση έφτασε στα εκλεκτορικά σώματα.

Το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί από το σύνολο σχεδόν των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, με θεσμικές αποφάσεις, ενώ φωνές διαμαρτυρίας υπάρχουν ακόμα και στους κόλπους της ΝΔ.

Η κα Τζούφη τόνισε πως το νομοσχέδιο «αδιαφορεί για τα δύο κύρια προβλήματα των ΑΕΙ: την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Ειδικά για τις ελλείψεις προσωπικού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για παραβίαση του νόμου που προβλέπει την άμεση αναπλήρωση των καθηγητών που συνταξιοδοτούνται».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένταση σημειώθηκε στην κουβέντα σχετικά με τις διαδικασίες κρίσης των μελών ΔΕΠ και ειδικά των επίκουρων, όταν η κα Κεραμέως υπαινίχθηκε πως οι εκλογές των μελών ΔΕΠ «αποτελούν μια από τις σημαντικότερες παθογένειες», ενώ δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την μονιμοποίηση των επίκουρων χωρίς να έχουν προσθέσει τίποτα στα προσόντα τους». Αυτό το τελευταίο προκάλεσε την αντίδραση της κας Τζούφη που είναι πανεπιστημιακή καθηγήτρια, που είπε: «Θα μας τρελάνετε κα Κεραμέως; Μην διαστρεβλώνετε την κατάσταση. Η μονιμοποίηση του επίκουρου γινόταν μέσα από τη διαδικασία της εξέλιξης και των εκλεκτορικών σωμάτων. Η μονιμοποίηση είναι διαδικασία κρίσης. Καταθέτουμε βιογραφικά, εργασίες, βιογραφικό και περνάμε από εκλεκτορικά σώματα. Τι είναι αυτά που λέτε; Μας ακούνε πανεπιστημιακοί».

Ακόμα, τόνισε για την αρμοδιότητα του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος να καθορίζει τα γνωστικά αντικείμενα ότι «τα μισά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος δεν έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια. Το μόνο προσόν για να διοριστούν είναι να έχουν πτυχίο ΑΕΙ. Είναι σωστό; Είναι αξιοκρατικό; Μπορούν να κρίνουν και να αποφασίζουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν;».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα