ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μ. Ελισάφ: «Λύσεις για το συμφέρον των πολλών»

Εικόνα του άρθρου Μ. Ελισάφ: «Λύσεις για το συμφέρον των πολλών»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2019, 22:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ταυτότητα και τις αρχές της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» περιέγραψε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ κατά τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης των προγραμματικών δεσμεύσεων της παράταξης που έγινε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac.

Η προεκλογική αυτή εκδήλωση ήταν αρκετά δυναμική, με πολύ κόσμο και με πολλά… επίσημα πρόσωπα (και υπό τους ήχους της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι). Είναι χαρακτηριστικό ότι την εκδήλωση την άνοιξε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. «Ο Μωυσής Ελισάφ είναι ένας άνθρωπος που θεωρεί καθήκον του να μην ιδιωτεύει και να προσφέρει, που νοιάζεται για τη δημοκρατία και το κοινό καλό» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι το πιο μεγάλο στοίχημα για μια πόλη είναι «να νιώθει περήφανη για τον εαυτό της». «Τα Γιάννενα ήταν η πιο εξωστρεφής πόλη τον 19ο αιώνα. Και μπορεί να ξαναγίνει. Και είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι ο Μωυσής μπορεί να τα καταφέρει» κατέληξε.

Στην πρώτη σειρά των επισήμων, βρίσκονταν πολλοί: το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην δήμαρχος Αλέκος Σόφης, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης με το ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Δημητρίου, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων Αλκ. Λάνταβος, ο πρώην νομάρχης επί ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζαρμπαλάς, ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο πρώην πρύτανης Γιώργος Δήμου, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σταυρούλα Τσιάρα, ο γιατρός Δημήτρης Τσόλκας.

Οι προγραμματικές θέσεις δεν παρουσιάστηκαν αναλυτικά, αλλά επιγραμματικά, με τον υποψήφιο δήμαρχο να παραπέμπει σε ανακοινώσεις που έχουν γίνει ήδη (όπως για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα ανταποδοτικά τέλη) ή που θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο κ. Ελισάφ, στην ομιλία του, έβαλε απέναντι τη δημοτική αρχή, κατηγορώντας την για αδιαφάνεια, για έλλειψη πληροφόρησης, για απουσία λογοδοσίας, για πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης, για «άσκοπα ταξίδια στο εξωτερικό φίλων και συγγενών». «Το κορυφαίο και κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αναζήτηση καθολικών απαντήσεων στα προβλήματα του Δήμου και δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας στο Δήμο μας, για την απαλλαγή από το πελατειακό καθεστώς, από την αυθαιρεσία των προυχόντων και επάρχων και για τη συναίνεση που για να έχει ουσιαστικό νόημα δεν μπορεί να αναζητηθεί συμπυκνωμένη στο πρόσωπο του αρχηγού, αλλά στην όσμωση των διαφορετικών τάσεων και απόψεων που επικρατούν στο εκλογικό σώμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την τοποθέτησή του την ξεκίνησε πάντως δίνοντας κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία με το σκεπτικό, όπως είπε ο ίδιος, ότι «υπάρχουν και άτομα που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, διατηρώντας και αρχές και αξίες». Υπεραμύνθηκε του ακομμάτιστου χαρακτήρα της παράταξης, απαντώντας και σε όσα ακούστηκαν ή γράφηκαν περί μυστικών συμφωνιών και επαφών. «Η πραγματικότητα τούς έχει διαψεύσει όλους, εχθρούς και άσπονδους φίλους. Η εποχή των χρισμάτων έχει παρέλθει» υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι «πολιτευόμαστε με τη βασική αρχή ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στον ανταγωνισμό είμαστε αντίπαλοι. Δεν είμαστε όμως εχθροί. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε σήμερα να επικοινωνούμε με τον άλλον διαμέσου της δέσμευσης μας σε κοινές αξίες».

Ο κ. Ελισάφ εκτίμησε επίσης ότι το μεγάλο στοίχημα των  αυτοδιοικητικών εκλογών είναι «να επιχειρήσουμε το πέρασμα την άλλη όχθη της κρίσης» και συμπλήρωσε ότι η κρίση, μπορεί να δημιούργησε προβλήματα, αλλά δημιουργεί και νέες ευκαιρίες.

Στα των προγραμματικών δεσμεύσεων, ο υποψήφιος δήμαρχος συμπεριέλαβε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του Δήμου, την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των δομών, τη μετατροπή των Ιωαννίνων σε «έξυπνη» πόλη, την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και την ανακύκλωση, την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ, την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών με την ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων, την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, την αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών, εμβάθυνση της σχέσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την πόλη, μείωση των άσκοπων δαπανών και αύξηση της αποτελεσματικότητας κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ
αγγελος ν
. «Το κορυφαίο και κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αναζήτηση καθολικών απαντήσεων στα προβλήματα του Δήμου και δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας στο Δήμο μας, για την απαλλαγή από το πελατειακό καθεστώς, από την αυθαιρεσία των προυχόντων και επάρχων και για τη συναίνεση που για να έχει ουσιαστικό νόημα δεν μπορεί να αναζητηθεί συμπυκνωμένη στο πρόσωπο του αρχηγού, αλλά στην όσμωση των διαφορετικών τάσεων και απόψεων που επικρατούν στο εκλογικό σώμα»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back