Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Λύσεις εκ των ένδον» και ανησυχία

Εικόνα του άρθρου «Λύσεις εκ των ένδον» και ανησυχία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2020, 15:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χτες ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος ανακοίνωσε άλλες 46 συνολικά κλίνες για covid-19, με στελέχωσή τους ουσιαστικά εκ των ένδον, καθώς όπως τόνισε, θα «συνδράμουν γιατροί από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα «επιστρατευτούν» κατ’ ανάγκη εντατικολόγοι και ειδικότητες που απασχολούνται συνήθως σε τέτοιες δομές, αλλά το γενικό ιατρικό δυναμικό, το οποίο θα πρέπει να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από ό,τι τώρα. Αυτό ακριβώς τονίζουν από την αρχή της κρίσης οι υγειονομικοί, χωρίς πάντως να εισακούγονται από την κυβέρνηση.

Σαν να μη φτάνει αυτό, τα κρούσματα πλέον «εισβάλλουν» στο υγειονομικό προσωπικό. Δύο περιπτώσεις καταγράφονται από χτες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο νοσηλευτικό προσωπικό, με την ανησυχία (και αμφιβολία) για τη δυνατότητα τήρησης όλων των σχετικών πρωτοκόλλων, να μεγαλώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, με αφορμή τις δηλώσεις Κωτσιόπουλου, τονίζει χαρακτηριστικά: «Απουσιάζει οποιαδήποτε ανάληψη ευθύνης για την απουσία προκηρύξεων σε ολόκληρη την Ήπειρο για εντατικολόγους και στο τι θα γίνει με τα κρεβάτια ΜΕΘ, με δεδομένη την εξυπηρέτηση σε τριτοβάθμιο υγειονομικό επίπεδο όλης της Β.Δ Ελλάδας, τόσο για την πανδημία, αλλά και για όλα τα άλλα σοβαρά και χρόνια νοσήματα. Απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στην ένταξη μέρους της Πρωτοβάθμιας Υγείας την τελευταία στιγμή (Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων), χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, για  εκπαίδευση του προσωπικού και υλικοτεχνική υποδομή και στην επάρκεια του συστήματος γενικά, να αντιμετωπίσει την ισχυρή πίεση από την επιθετική έξαρση της πανδημίας. Συνεχίζεται η σκόπιμη κυβερνητική επιλογή με τα test, που δεν συνταγογραφούνται και ο κόσμος βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη του, η ελλιπέστατη διαδικασία ελέγχων σε εργασιακούς χώρους αυξημένου κινδύνου, με την ταυτόχρονη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων (π.χ. η θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών)».

Το θέμα των αντοχών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έφερε στη Βουλή η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, επικαλούμενη μάλιστα τις δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου Εργαζόμενων Γιώργου Φλούδα: «Τα περιστατικά αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες και το νοσοκομείο συνεχώς πιέζεται. Ειδικότερα, η μονάδα λοιμωδών δεν πληροί τις απαιτήσεις των καιρών. Σύντομα θα λειτουργήσει και μία τέταρτη μονάδα, η οποία κάτω από ασφυκτική πίεση θα έχει όλες τις υποδομές με αρνητική πίεση για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν περιστατικά. Τα διαθέσιμα κρεβάτια στη μονάδα λοιμωδών είναι 76» αναφέρει τις δηλώσεις του κ. Φλούδα η κα Μπακαδήμα και ζητάει από τον υπουργό Βασίλη Κικίλια να ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης νοσοκομείου , αν θα ληφθεί μέριμνα ώστε να λειτουργήσουν τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και αν θα με προσωπικό το νοσοκομείο ώστε να μειωθεί ο φόρτος των εργαζομένων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back