Μετά τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έρχονται να επιβεβαιώσουν την περιβαλλοντική καταστροφή στον ποταμό Λούρο λόγω των έργων διευθέτησης της κοίτης από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Διαβάστε: «Καταπέλτης» το υπουργείο για Λούρο
Το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος δεν γίνεται γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Μετά από διαρροές, ο Δήμος Δωδώνης δημοσιοποιεί αποσπάσματα του πορίσματος, σε σημερινή του ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την κινητοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών μετά την καταγγελία που είχε κάνει. «Επαληθεύονται αυτούσια και οι αρχικές εκτιμήσεις του Δήμου Δωδώνης για τα πραγματικά αίτια της καταστροφής που σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχέση με την ανομβρία» τονίζει ο Δήμος Δωδώνης, παραπέμποντας στις δικαιολογίες περί ανομβρίας του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη.
Σύμφωνα με απόσπασμα της έκθεσης αυτοψίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος, «σε μήκος περίπου 10km διαπιστώθηκε η πλήρης διακοπή της ροής των υδάτων και η πλήρης εξαφάνιση της βιοποικιλότητας στο τμήμα αυτό. Έγιναν επεμβάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διατάραξη του αδιαπέρατου στρώματος του πυθμένα με την επιπεδοποίησή του». Ο Δήμος Δωδώνης κάνει αναφορά και στην ενημέρωση των επιθεωρητών προς τον εισαγγελέα.
Στην ενημέρωση αυτή, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, σημειώνεται: «Ειδικά στα τμήματα που έγιναν επεμβάσεις η εικόνα του ποταμού παραπέμπει σε τεχνητή τάφρο διαστρωμένη με χαλίκι, παρά σε ποτάμι, με αποτέλεσμα να έχει απωλεσθεί η λειτουργία του υδάτινου οικοσυστήματος. Στο τμήμα των 10 km του ποταμού όπου διαπιστώθηκε η ολοκληρωτική διακοπή της ροής των υδάτων διαπιστώθηκε και πλήρης εξαφάνιση της βιοποικιλότητας (ψάρια, μακρόφυτα, πουλιά, βενθικά μακροασπόνδυλα, πλαγκτόν κ.ά.) και ειδικά απώλεια των ενδιαιτημάτων της υδροχαρούς βλάστησης, της πανίδας και ιχθυοπανίδας του ποταμού, πλήρης αλλοίωση της φυσικής διατομής της κοίτης του ποταμού όπου έγιναν επεμβάσεις, γεγονός που συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος και περιβαλλοντική ζημία, σύμφωνα με το ΠΔ 148/2009».
Η δημοτική αρχή εκφράζει την ελπίδα της να μην ξανασυμβούν ανάλογες ενέργειες στο φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, όπως γίνεται γνωστό, έχει αποστείλει στον υφυπουργό Περιβάλλοντος (και βουλευτή Ιωαννίνων) Γιώργο Αμυρά επιστολή για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς στον Λούρο, δίνοντας βαρύτητα στην «αποκατάσταση της συνδεσιμότητας μεταξύ των επιμέρους ενδιαιτημάτων για τα είδη, με έμφαση σε αυτά που αφορούν την ενδημική πέστροφα του Λούρου (Salmo lourosensis)».
Η επιστολή του κ. Ντακαλέτση θίγει και άλλα ζητήματα: «Σημαντικό στοιχείο της επίτευξης ισορροπίας του οικοσυστήματος είναι η ταυτόχρονη αναστροφή της ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης των υδρολογικών και γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών του ποτάμιου οικοσυστήματος αλλά και η θωράκιση του οικισμού Ποταμιάς της Κοινότητας Κουκλεσίου, των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και λοιπών παρακείμενων ιδιοκτησιών έναντι του κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων». Ο δήμαρχος εκτιμά δε ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός θα μπορούσε να συντονιστεί από διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη, όπως είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή και του Δήμου Δωδώνης. Μάλιστα ο δήμαρχος υπενθυμίζει ότι ο Δήμος έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Αξιοποίηση παραποτάμιας περιοχής και πηγών Λούρου».