Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

#LittleAmal και στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου #LittleAmal και στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2021, 14:02
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, μια εννιάχρονη Σύρια πρόσφυγας, η Αμάλ, θα ταξιδέψει από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, αναζητώντας τη μητέρα της. Η μικρή Αμάλ θα μπορούσε να είναι πραγματικό πρόσωπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι μια κούκλα ύψους 3,5 μέτρων και αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων παιδιών προσφύγων, τα οποία έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Το «ταξίδι» των 8.000 χιλιομέτρων θα είναι εικαστικό. Σε κάθε πόλη, χωριό ή περιοχή που η Αμάλ θα επισκέπτεται, θα γίνεται δεκτή με καλλιτεχνικές δημιουργίες, ενώ θα στηθούν και έργα δημόσιας τέχνης. Το πρότζεκτ έχει τίτλο «Ταξίδι» και αποτελεί την πρώτη μεγάλη παραγωγή του βρετανικού θεατρικού οργανισμού Good Chance.

Στο «Ταξίδι», το οποίο το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει διαδικτυακά (πέραν της παρουσίας του στις κατά τόπους εκδηλώσεις), συμπράττουν δεκάδες φορείς: από καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς μέχρι Δήμους, ΜΚΟ και ομάδες κοινοτήτων. Το πρότζεκτ συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και από μια εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων για τη στήριξη της φιλόδοξης δράσης.

Στην Ελλάδα, η Αμάλ θα βρίσκεται από 9 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου.  Η Αμάλ θα ξεκινήσει από τη Χίο. Ένας από τους ενδιάμεσους σταθμούς της θα είναι και τα Γιάννενα, στις 27 και 28 Αυγούστου, όπου έχουν προγραμματιστεί δύο δρώμενα.

Στις 27 Αυγούστου, οι συνεργάτες του «Ταξιδιού» θα διασχίσουν τη διαδρομή από το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων μέχρι το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Κατσικά. Μια διαδρομή, μια «γέφυρα» 7 χλμ. στην οποία θα υπάρξουν εγκαταστάσεις «φωτεινών» λέξεων.  Στο δρώμενο θα συμμετάσχουν εθελοντές από την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, το Fab Lab Ioannina, το φωτογραφικό φεστιβάλ Photometria, το Κουκλοθέατρο «Αντράλα», το Κέντρο Νέων Ηπείρου, τη Second Tree και την ομάδα Habibi.Works, με τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών.

Στις 28 Αυγούστου, η Αμάλ θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο ενός μουσικού δρώμενου, βασισμένου σε ένα παραδοσιακό πολυφωνικό τραγούδι για την αγάπη και τον θάνατο. Η μουσική αυτή παράσταση θα γίνει στο Κάστρο και θα έχει τίτλο «Γιάννος και Μαριγώ-ένα απέραντο πέρασμα». Αποτελεί δε μια δημιουργία του Αλέξανδρου Ριζόπουλου και του Rafał‐Habel Bloodgood, με τη συμμετοχή του πολυφωνικού συνόλου Anassa, του video artist Κωστή Εμμανουηλίδη και μίας ομάδας παραδοσιακών μουσικών. Το δρώμενο αυτό θα γίνει με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3