πλαισιο πισω tc1
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Aμάλ στα Γιάννενα: πού, πότε και πώς

Εικόνα του άρθρου Η Aμάλ στα Γιάννενα: πού, πότε και πώς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2021, 21:09
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά την υποδοχή της μικρής Αμάλ στην Χίο, το «Ταξίδι» της συνεχίζεται στα Γιάννενα στις 27 και 28 Αυγούστου. Η Αμάλ είναι μια κούκλα ύψους 3,5 μ., μια πρόσφυγας από τη Συρία, και αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο ενός διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού σε «κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα. Το φεστιβάλ αυτό στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε διάφορες χώρες πάνω στο προσφυγικό ζήτημα.

Διαβάστε: «Το Ταξίδι» με δύο δρώμενα στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα θα γίνουν διάφορα δρώμενα (δύο τα πιο βασικά), με τη συμμετοχή φορέων, οργανώσεων και εθελοντών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών, το πρόγραμμα των δρώμενων έχει ως εξής:

Παρασκευή 27 Αυγούστου, 20:00

«Περπατώντας με τις Λέξεις» - Παραλίμνιος (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής) προς Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».

Περιγραφή: Η Μικρή Αμάλ ξεκινά τη διαδρομή της στην περιοχή του Κατσικά, όπου την υποδέχεται ο οργανισμός Habibi Works. Γεφυρώνοντας το χάσμα των 8 χιλιομέτρων ανάμεσα στον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά και στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το δρόμο της θα φωτίσουν περισσότερα από 1.500 φωτεινά κουτιά με λέξεις σε μία συμμετοχική εγκατάσταση.

Μέσα από ένα γιγάντιο φωτεινό κουτί οι σκιές ζωντανεύουν και τη συνοδεύουν σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από την Ήπειρο και φτάνει σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολή.

Τα φωτεινά κουτιά δημιουργήθηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργάνωσαν καλλιτέχνες, μέλη της κοινότητας, πολλοί οργανισμοί και φορείς της πόλης

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική επιμέλεια εγκατάστασης: Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB)-Άρτεμις Παπαγεωργίου, Έλλη Λεβεντάκη

Θέατρο Σκιών: Σωκράτης Παππάς/Antrala Theatre

Μουσική: Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος-κλαρίνο, Θανάσης Αξενόπουλος-τραγούδι & βιολί, Στάθης Παρασκευόπουλος-κρουστά, Σταμάτης Πασόπουλος-ακορντεόν, Παντελής Αγκιστριώτης-λαούτο, Αλέξανδρος Ριζόπουλος-000κρουστά

Σε συνεργασία με: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων (BOWB), Antrala Theatre, Βυσσινόκηπος, Habibi Works, ΑΡΣΙΣ Ηπείρου, Κέντρο Νέων Ηπείρου, Second Tree, ASB Greece, ΚΔΑΠ: To Δέντρο της Γνώσης, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Θέατρο Συμπαιγνία, ΚΕΘΕΑ Ηπείρου.

 

27 Αυγούστου (έως 5 Σεπτεμβρίου)

Η έκθεση του «Ταξιδιού»: «Ένα βήμα μπροστά»

Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση με τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα βήμα μπροστά» με έργα από σχολεία και δομές από όλη την Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εικαστικές παραγωγές, κόμιξ, τρισδιάστατες κούκλες, κείμενα και βίντεο που δημιούργησαν παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια του «Ταξιδιού» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η θεματική των έργων έχει να κάνει με την μετακίνηση των πληθυσμών και το Ταξίδι της μικρής Αμάλ.

Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν από την Unima Hellas, την Αthens Comics Library, την ΑΜΑΚΑ ΜΚΟ αλλά και με αφορμή το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του Ταξιδιού: https://www.walkwithamal.org/education/activity-pack/

Διάρκεια έκθεσης: 27/8 – 5/9, 17:00-21:00

Επιμέλεια υλικού έκθεσης «Ένα βήμα μπροστά»: Δάφνη Καλαφάτη

Καλλιτεχνική επιμέλεια έκθεσης «Ένα βήμα μπροστά»: Σπύρος Αγγελόπουλος


Σάββατο 28 Αυγούστου

Ήχοι στο κάστρο: «Μαριγώ και Γιάννος - αέναο πέρασμα»

19:30 Περπατάμε από την Πλατεία Μαβίλη προς το Κάστρο

20:30 Έναρξη μουσικής παράστασης στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Περιγραφή: Η Αμάλ θα περπατήσει στον μόλο της λίμνης Ιωαννίνων. Εκεί θα γνωρίσει παιδιά και νέους από το Κέντρο Νέων Ηπείρου και θα παίξει μαζί τους ένα «κυνήγι θησαυρού» με διαπολιτισμικό χαρακτήρα, που έχει σχεδιάσει η καλλιτέχνης και παιδαγωγός Αλεξάνδρα Ζώη. Τα παιδιά θα την οδηγήσουν μέσα στο Κάστρο.

Είναι η επίτιμη προσκεκλημένη σε μία μουσική παράσταση η οποία φτιάχτηκε ειδικά για αυτήν.  Το έργο είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό, πολυφωνικό, ηπειρώτικο τραγούδι «Ο Γιάννος και η Μαριγώ», που αποτελεί τη μεταφυσική βάση από τον έρωτα στο θάνατο. Φυσικά όργανα, ήχοι της πέτρας και του αέρα, σε νέες συνθέσεις οι οποίες μπολιάζονται με το σύγχρονο χορό σε μια ενιαία δραματουργία. Τη σύνθεση και επιμέλεια του έργου υπογράφει ο Αλέξανδρος Ριζόπουλος, συμμετέχουν ο video artist Κωστής Εμμανουηλίδης, το πολυφωνικό σύνολο Anassa και το σχήμα Alenti.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: Μουσείο Αργυροτεχνίας, 26510-64065

Συντελεστές μουσικής παράστασης:

Αλέξανδρος Ριζόπουλος-σύνθεση & επιμέλεια, κρουστά, τροχοπληκτρόλυρα, τραγούδι, χορός, Παντελής Αγκιστριώτης-λύρα, λαούτο, σχήμα Alenti, Βασίλης Ζιγκερίδης-κανονάκι, σχήμα Alenti, Γιώργος Πολυχρονιάδης-κοντραμπάσο, σχήμα Alenti, Μαρίνα Λιόντου-Mochament-ούτι, Ξανθούλα Ντακοβάνου-τραγούδι, χορός, Αθηνά Κυρούση-Salvucci – τραγούδι, χορός, Γεωργία Βακάλη-τραγούδι, κρουστά, Ταξιάρχης Βασιλάκος-χορός, τραγούδι, ακορντεόν, Video Art: Κωστής Εμμανουηλίδης

Η διοργάνωση ευχαριστεί την TVS Audiovisual και τον Θωμά Νάστο για την τεχνική στήριξη της εκδήλωσης.

H επίσκεψη της Αμάλ στα Γιάννενα έχει συμμετοχικό χαρακτήρα και το κοινό καλείται να τη συναντά στις διάφορες τοποθεσίες να περπατά και να διαδρά μαζί της. Αναλυτικότερα οι στάσεις και το πρόγραμμα των ημερών:

Παρασκευή 27 Αυγούστου

20.00 Συνάντηση με το κοινό απέναντι από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον παραλίμνιο και έναρξη του περιπάτου στη λίμνη

20.30 Θέατρo σκιών και συναυλία παραδοσιακής μουσικής έξω από τον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής»

Σάββατο 28 Αυγούστου

18:00-19.00 Κλειστή μουσειοπαιδαγωγική δράση στο Ασλάν Τζαμί με τα παιδιά του Κέντρου Νέων Ηπείρου 

19:30 Συνάντηση με το κοινό στην πλατεία Μαβίλη

20:30 Συναυλία «Μαριγώ και Γιάννος- το αέναο πέρασμα» στο Ίτς Καλέ

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει φωτεινά κουτιά για την Αμάλ, το απόγευμα της Πέμπτης 26 Αυγούστου, 18.00 - 20.00 και το πρωί της Παρασκευής 27 Αυγούστου 10.00 -12.00, σε μια δράση ανοιχτή στο κοινό στον προαύλιο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής».

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα τηρηθούν όλα τα σχετικά με την Covid-19 πρωτόκολλα ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back