ΗΠΕΙΡΟΣ

Λιγότερα παιδιά στα ΚΔΑΠ

Εικόνα του άρθρου Λιγότερα παιδιά στα ΚΔΑΠ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/08/2020, 19:27
ΗΠΕΙΡΟΣ

O Δήμος Ηγουμενίτσας είναι ο πρώτος Δήμος της Ηπείρου που με ψήφισμα του δημοτικού του συμβουλίου έρχεται να καταγγείλει την εξαίρεση παιδιών σε ποσοστό σχεδόν 50% από τα voucher των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ).

«Τα δημοτικά ΚΔΑΠ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο δημοτικής κοινωνικής πολιτικής, αφού παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας κλπ σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές. Εκφράζουμε λοιπόν την αγωνία μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας προς όλες τις οικογένειες, των οποίων τα παιδιά έχουν εξαιρεθεί από τη συμμετοχή τους σε δημοτικά ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς» τονίζεται στο ψήφισμα που κοινοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η φιλοξενία όλων των παιδιών, μέχρι εξαντλήσεως της δυναμικότητας των δημοτικών ΚΔΑΠ, και παράλληλα τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους προτείνει να δοθεί λύση παρόμοια με αυτή που δόθηκε για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σε πανελλαδικό επίπεδο, η Ομοσπονδία Εργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγγέλλει τη μη χορήγηση vouchers σε χιλιάδες οικογένειες και καταλογίζει στα υπουργεία Εσωτερικών Εργασίας «προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η όλη αναστάτωση οφείλεται στο γεγονός ότι, «ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, δεν αύξησε ταυτόχρονα ως έπρεπε και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αιτηθέντων βάσει των όρων και των κριτηρίων που τέθηκαν μέσω της σχετικής πρόσκλησης».

Τέλος, κάνει λόγο για μια εξέλιξη «με έντονα τα στοιχεία της αδικίας και της αναξιοκρατίας, αφού οικογένειες με τα ίδια κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Άλλες έλαβαν voucher για συμμετοχή των παιδιών τους στο πρόγραμμα και άλλες όχι».

Τα voucher για δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και τα διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Στην Ήπειρο, πριν από 15 ημέρες, η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ για τη φιλοξενία 1768 βρεφών και νηπίων σε δομές από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Ως φορέας υλοποίησης της δράσης ορίστηκε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back