Λίγος «αντικυβερνητισμός» ακόμη…

Εικόνα του άρθρου Λίγος «αντικυβερνητισμός» ακόμη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2022, 18:46

Η περιφερειακή αρχή καταφέρεται κατά του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλη Γραφάκου, ο οποίος βρέθηκε σε μια… ημι-ινκόγκνιτο επίσκεψη στα Γιάννενα, προσκεκλημένος του ΦΟΔΣΑ, στην ΠΕΔ.

Σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή αρχή χαρακτηρίζει τον κ. Γραφάκο «μέρος και όχι λύση των προβλημάτων στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο» και τον κατηγορεί ότι «παραμένει άπραγος σε  θέματα άμεσης αρμοδιότητας του που εγείρουν μείζονα περιβαλλοντικά, νομικά και οικονομικά ζητήματα», αλλά ταυτόχρονα «δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για τη μεταβίβαση της ΜΕΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου στον ΦΟΔΣΑ που δεν εμπίπτει καν στις αρμοδιότητές του».

Προφανώς η αντιπαράθεση πηγάζει από το κυβερνητικό «άδειασμα» που υπέστη η Περιφέρεια Ηπείρου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτέλεσμα στο οποίο εν πολλοίς η ίδια οδηγήθηκε, χάνοντας ακόμα και το δίκιο, όπου το είχε.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η περιφέρεια συνεχίζει να απομονώνει την «υπαλληλική ιδιότητα» του κ. Γραφάκου και να καλεί «τους πολιτικούς προϊσταμένους» του να πάρουν θέση για μια σειρά ζητήματα. Ο κ. Γραφάκος ωστόσο είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ και σύμφωνα με το βιογραφικό του, μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε στη θέση του «αναπληρωτή εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη», στις εκλογές του 2019…

Στο φλέγον θέμα του προστίμου 3,5 εκατ. ευρώ που βαραίνει την Περιφέρεια Ηπείρου και το δημόσιο συμφέρον, η Περιφέρεια εγκαλεί τον κ. Γραφάκο γιατί «σύμφωνα με δημοσιεύματα» (που φυσικά δεν παρατίθενται), ο γ.γ. εξέφρασε άποψη για το θέμα, ενώ η ίδια η Περιφέρεια «και οι αρμόδιοι φορείς του Δημοσίου (που δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων) συνεργάζονται ώστε με κοινές νομικές ενέργειες να επιτύχουν την ακύρωσή του». Αυτό είναι ένα αφήγημα που η Περιφέρεια έχει δημιουργήσει εδώ και ένα διάστημα, χωρίς πάντως να προσφέρει και πολλές πληροφορίες, όπως συνηθίζει άλλωστε…

Υπενθυμίζει ωστόσο τη δημόσια δέσμευσή της ότι «το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφορά τους Ηπειρώτες» (άρα και τη δέσμευση ότι δεν θα τους επιβαρύνει τελικά…) και εγκαλεί τον κ. Γραφάκο και τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ ότι «βιάζονται να το ‘μετακυλήσουν’ στους πολίτες της Ηπείρου».

Η περιφερειακή αρχή ζητάει από τον κ. Γραφάκο να εξηγήσει γιατί «ανέχεται, αν δεν συγκαλύπτει την παρανομία», που αφορά τον ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, ενώ «έχει ενημερωθεί για την παράνομη αποδοχή από τον λειτουργό του ανεπεξέργαστων απορριμμάτων κατά παράβαση του ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου», όπως αναφέρει.  

Τον ελέγχει γιατί «σπεύδει να ανταποκριθεί εντός 48ωρου (!) μάλιστα,  σε αίτημα των προεδρείων ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για ενημέρωση και συντονισμό δράσεων μεταβίβασης της ΜΕΑ Ηπείρου» λέγοντας ότι «λίγους μήνες πριν,  (17.1.2022)  δήλωνε σε δημόσιο έγγραφο ότι τα ζητήματα που αφορούν τη Σύμβαση Σύμπραξης της ΜΕΑ εκφεύγουν της αρμοδιότητάς του και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ.».

Η Περιφέρεια Ηπείρου υποθέτει ότι «στο μεσοδιάστημα ο κ. Γραφάκος απέκτησε πλήρη επάρκεια γνώσεων  ιδίως επί  των νομικών ζητημάτων της σύμβασης ΣΔΙΤ που προκλήθηκαν μετά την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας ώστε βιάζεται να εφαρμοστεί άμεσα, καθοδηγώντας τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ; Και εν τέλει είναι τόσο σίγουρος ότι μπορεί αυτή η διάταξη να εφαρμοστεί ως έχει;». Ένας ερώτημα που προκαλεί αρκετές απορίες.

Στη μακροσκελέστατη ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Ηπείρου παραθέτει και άλλους υπαινιγμούς με απρόσωπες αναφορές, λέγοντας ότι  θα πρέπει «όσοι σήμερα ‘ανησυχούν’ για τυχόν μετακύληση του ποσού αυτού στους Δήμους» να ζητήσουν απάντηση, από τον ΦΟΔΣΑ «γιατί  όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας τους κάλεσε επίσημα να παρέμβουν υπέρ της Περιφέρειας σε σχετική με το ΣΔΙΤ δίκη, όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά με τον ίδιο νομικό παραστάτη που εκπροσωπούσε συμφέροντα συγκρουόμενα με αυτά του ΦΟΔΣΑ, (όπως κρίθηκε από το ΣτΕ) , στράφηκαν στη συνέχεια εναντίον της Περιφέρειας;».

Εν τέλει, η Περιφέρεια Ηπείρου διατείνεται ότι η διαχείριση του εργοστασίου απορριμμάτων δεν αποφέρει όφελος σε αυτήν, αντίθετα επιβαρύνεται «υπέρ πολιτών» και ότι θα τηρήσει στο έπακρο «και χωρίς καμία υπαναχώρηση» τις συμβατικές υποχρεώσεις.  «Άλλοι είναι εκείνοι που  βιάζονται να επιβαρύνουν τους Ηπειρώτες όχι μόνο με τη μεταφορά του υπολείμματος,  (ακόμη και των μη επιτρεπτών), αλλά και με την επαύξηση του λειτουργικών εξόδων τους, ιδιαιτέρως μάλιστα υψηλών» καταλήγει.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back