Με τη διαχείριση των απορριμμάτων να είναι αρκετά «στριμωγμένη» μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί να κάνει βήματα σε ένα άλλο «μέτωπο»: σε αυτό της ανακύκλωσης.
Ένα «μέτωπο» στο οποίο δεν τα πάει καλά μέχρι στιγμής. Από τους 48.000 τόνους που παράγει ετησίως, μόλις οι 5.000 τόνοι οδηγούνται στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (βάσει των στοιχείων του 2019). Νούμερα που δεν προσεγγίζουν καν τους στόχους του άμεσου μέλλοντος. Μέχρι το 2025, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, μέσω δράσεων χωριστής συλλογής και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, πρέπει να αγγίξει το 55% -για τον Δήμο Ιωαννιτών «μεταφράζεται» σε 26.000 τόνους.
Το μόνο εργαλείο ανακύκλωσης που έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ο Δήμος, είναι οι γνωστοί μπλε κάδοι. Προσπαθεί να αποκτήσει όμως άλλα τρία εργαλεία: το «Πράσινο Σημείο», την κομποστοποίηση (διαχείριση βιοαποβλήτων) και τις «γωνιές ανακύκλωσης». Για τα δύο πρώτα, η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», αλλά δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμη.
Οι «γωνιές ανακύκλωσης» εξασφάλισαν χρηματοδότηση ύψους 1,326 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα τοπικής αυτοδιοίκησης «Αντ. Τρίτσης». Η απόφαση ένταξης του έργου υπογράφηκε σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα (αναμενόταν βέβαια νωρίτερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στα Ιωάννινα, τον Νοέμβριο). «Γωνιές» ανακύκλωσης ετοιμάζονται να φτιάξουν πολλοί Δήμοι στη χώρα.
Το δίκτυο των γωνιών ανακύκλωσης είναι μικρής δυναμικότητας. Εκτιμάται ότι ετησίως στον Δήμο Ιωαννιτών θα συγκεντρώνονται 535 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών -10,3 τόνοι εβδομαδιαίως.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Δήμου, προβλέπονται 11 «γωνιές»: έξι υπέργειες «γωνιές» σε Κατσικά, Πεδινή, Σταυράκι, Κιάφα, Βοτανικό και Καρδαμίτσια και πέντε υπόγειες σε Πέραμα, Ανατολή, Αμπελόκηπους και Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Οι γωνιές ανακύκλωσης αποτελούν ενιαία συστήματα πολλαπλών κάδων, 4 ή 6 θέσεων απόρριψης, στις οποίες οι πολίτες προσκομίζουν και απορρίπτουν χωριστά συλλεγέντα απόβλητα.
Ο Δήμος Ιωαννιτών θα οδηγεί τα ανακυκλώσιμα υλικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου θα αποθηκεύονται προσωρινά.
Εκτός από τη δημιουργία των «γωνιών» ανακύκλωσης, μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» θα χρηματοδοτηθεί και η αγορά δύο οχημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.
Τι γίνεται όμως με το «Πράσινο Σημείο» και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων;
Το «Πράσινο Σημείο» -ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να πηγαίνει ο ίδιος ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, Α.Η.Η.Ε.), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κλπ.) και άλλα είδη αποβλήτων- εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Τον Οκτώβριο του 2021, απαιτήθηκε τροποποίηση της μελέτης από τον Δήμο Ιωαννιτών που αφορούσε τη διάταξη των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το «Πράσινο Σημείο» έχει χωροθετηθεί σε δημοτική έκταση κοντά στη λεωφόρο Στ. Νιάρχου. Δίπλα ακριβώς έχει χωροθετηθεί και το εργοτάξιο, το οποίο προβλέπεται κάποια στιγμή στο μέλλον να μετακομίσει από την παραλίμνια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων όπου βρίσκεται σήμερα.
Ο προϋπολογισμός του «Πράσινου Σημείου» είναι 967.000 ευρώ, ενώ η δυναμικότητα του είναι 7.695 τόνοι ετησίως.
Η διαχείριση των βιοαποβλήτων είναι η άλλη δράση που είναι ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» από τον Μάιο του 2021, με προϋπολογισμό 1.192.000 ευρώ.
Διαχείριση βιοαποβλήτων ίσον καφέ κάδοι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε σημεία της πόλης αλλά και σε πολυκατοικίες. Σε αυτούς θα τοποθετούνται απόβλητα κήπων και πάρκων, απορρίμματα τροφών από σπίτια, εστιατόρια, χώρους μεταποίησης τροφίμων, τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα. Η εκτίμηση του Δήμου είναι ότι ετησίως θα συλλέγονται τουλάχιστον 5.000 τόνοι βιοαποβλήτων.
Το έργο αυτό, μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, χρεάστηκε επικαιροποίηση των μελετών. Τα της δημοπράτησης δεν έχουν προχωρήσει ακόμη. Ομοίως και με το «Πράσινο Σημείο».