Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Απειλούν να κλείσουν το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα

Εικόνα του άρθρου Λιβύη: Απειλούν να κλείσουν το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2020, 16:11
ΚΟΣΜΟΣ

Μια οργάνωση, η οποία είχε προηγουμένως κλείσει το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της Λιβύης, απειλεί να το κάνει και πάλι καθώς διεθνείς δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Βερολίνο για να συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να σταματήσει σχεδόν όλη την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας.

Η οργάνωση Οργή του Φεζάν, που έχει πάρει το όνομά της από την ερημική περιοχή του Φεζάν στη νοτιοδυτική Λιβύη, ετοιμάζεται να κλείσει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ για να πιέσει για την ικανοποίηση οικονομικών απαιτήσεών της, καθώς και απαιτήσεων στον τομέα της ασφάλειας, δήλωσε ο ηγέτης της, ο Μπασίρ αλ-Σέιχ.

«Ετοιμαζόμαστε τώρα και συγκεντρωνόμαστε κοντά στο Σαράρα και το Ελ Φιλ. Μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε κλείσει», δήλωσε ο Μπασίρ αλ-Σέιχ.

Η δήλωση έγινε μόλις δύο ημέρες αφού έκλεισαν λιμάνια και κοιτάσματα στην ανατολική Λιβύη. Η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου ανακοίνωσε πως το κλείσιμο διατάχθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και θα οδηγήσει στην απώλεια 800.000 βαρελιών ημερησίων, περισσότερο από το μισό της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.

Το Ελ Σαράρα παράγει περίπου 300.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και το Ελ Φιλ παράγει περίπου 70.000 βαρέλια ημερησίως. Και τα δύο κοιτάσματα ελέγχονται από οργανώσεις που είναι σύμμαχοι του ΛΕΣ.

Το Ρόιτερ σημειώνει πως η κίνηση για το κλείσιμο πετρελαϊκών κοιτασμάτων και λιμανιών αποτελεί τακτική άσκησης πίεσης πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου, αν και ο ΛΕΣ υποστηρίζει πως είναι το αποτέλεσμα λαϊκής πίεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back