Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κτίριο Μουλαϊμίδη: Μια πρώτη παρέμβαση στην πρόσοψη

Εικόνα του άρθρου Κτίριο Μουλαϊμίδη: Μια πρώτη παρέμβαση στην πρόσοψη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2018, 20:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Απέναντι από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, στη συμβολή των πεζοδρόμων Γ. Μουλαϊμίδη και Μ. Μπότσαρη, ένα διατηρητέο διώροφο κτίριο προσπαθεί να κάνει πιο αισθητή την αρχιτεκτονική του αξία. Πρόκειται για κτίριο που ανήκει στο κληροδότημα Γ. Μουλαϊμίδη του Δήμου Ιωαννιτών.

Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την ενοποίηση χώρων στο ισόγειο για την επέκταση του Γραφείου Τουρισμού, έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης της πέτρινης όψης και κουφωμάτων του κτιρίου. Οι εργασίες περιορίζονται προς το παρόν σε ένα μεγάλο τμήμα του ισογείου, στο οποίο θα δραστηριοποιείται το Γραφείο Τουρισμού. Ωστόσο, οι πρώτες αυτές παρεμβάσεις έρχονται να δείξουν τον δρόμο για το υπόλοιπο κτίριο.

Μέσω του κληροδοτήματος Μουλαϊμίδη, το Κληροδότημα και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Γωγώ Γιώτη έχουν προχωρήσει στην αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου και σκοπεύουν να αλλάξουν όλη την εξωτερική όψη βάσει μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Με τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν γίνει σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, έχει επιστρέψει το αρχικό χρώμα στα κουφώματα (γαλάζιο). Το χρώμα δε της εξωτερικής τοιχοποιίας προέκυψε ότι ήταν χονδροκόκκινο.

Το ακίνητο είχε περιέλθει οριστικά στον Δήμο Ιωαννιτών το 1971 μετά τον θάνατο στενών συγγενών του δικηγόρου Γιώργου Μουλαϊμίδη. Ο Μουλαϊμίδης το είχε αγοράσει το 1937 και με ιδιόγραφη διαθήκη του το είχε αφήσει κληρονομιά στον Δήμο Ιωαννιτών. Σήμερα, στο κτίριο στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου (έναντι μισθώματος που αποδίδει στο Κληροδότημα), αλλά και καταστήματα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back