Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η ιστορία του κτιρίου Μουλαϊμίδη

Εικόνα του άρθρου Η ιστορία του κτιρίου Μουλαϊμίδη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2018, 21:54
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Κτίριο Μουλαϊμίδη: Στη συμβολή των πεζοδρόμων Μπότσαρη και Μουλαϊμίδη (ή Μουλαϊμίδου), στο κέντρο της πόλης. Ένα κτίριο με τη δική του διαδρομή στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική των Ιωαννίνων και που τον τελευταίο καιρό τού έχει δοθεί η ευκαιρία να αναδείξει τον… καλό του εαυτό.

Με ευθύνη του Τμήματος Κληροδοτημάτων του Δήμου Ιωαννιτών και με πρωτοβουλία της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Γωγώς Γιώτη, μέρος της πρόσοψης του κτιρίου, με αφορμή την ενοποίηση του Γραφείου Τουριστικής Προβολής, έχει αποκατασταθεί. Τις τελευταίες ημέρες, προστέθηκε και μια ράμπα για την πρόσβαση των ΑμεΑ. Η μερική αυτή αποκατάσταση αυτή αποτελεί και τον «οδηγό» για το υπόλοιπο κτίριο.

Το γωνιακό αυτό κτίριο ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών –στους χώρους του στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου και ένα κατάστημα εστίασης. Αποτελεί δε κληροδότημα του Γιώργου Μουλαϊμίδη, το όνομα του οποίου δόθηκε τη δεκαετία του ’50 στον παρακείμενο δρόμο, πεζόδρομο σήμερα. 

Είναι ακόμα ένα κτίριο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, με το υπουργείο Πολιτισμού να το έχει κηρύξει από το 1997 «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» με το σκεπτικό ότι αποτελεί «αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα κτιρίου των Ιωαννίνων, σημαντικό για τη μελέτη της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής» όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 708/Β/19-8-1997). Η κήρυξή του ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου το έσωσε κυριολεκτικά από την κατεδάφιση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Δήμος Ιωαννιτών είχε πάρει το πράσινο φως από το Δικαστήριο (απαραίτητη προϋπόθεση η δικαστική απόφαση για μείζονα ζητήματα κληροδοτημάτων) για την κατεδάφισή του με σκοπό την ανέγερση πολυκατοικίας.

Ποιος ήταν όμως ο αρχικός ιδιοκτήτης της αρχοντικής αυτής κατοικίας της δεκαετίας του ’30; Μια προσέγγιση της προσωπικότητάς του και του έργου του έγινε κατά την εκδήλωση για τους ευεργέτες της πόλης που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στα παλιά σφαγεία. Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα και ο απόγονος της οικογένειας Μουλαϊμίδη, Γιώργος Αλεξίου, εκπαιδευτικός που ζει στην Αθήνα, έδωσαν κάποια στοιχεία για τον δικηγόρο και άνθρωπο Γιώργο Μουλαϊμίδη.

Ο Μουλαϊμίδης από τα Κάτω Σουδενά Ζαγορίου, γεννημένος το 1893, ήταν ένας από τους δικηγόρους που άφησε το στίγμα του στην πόλη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Μουλαΐμης, όπως είπε ο κ. Αλεξίου. «Επειδή στα τούρκικα όμως το ‘μουλαΐμης’ σήμαινε ‘ήσυχος’ και κατ’ επέκταση ‘ύπουλος’, αποφάσισε να το αλλάξει» τόνισε.

Στο δικηγορικό επάγγελμα μπήκε το 1919. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Νάκα, ο Μουλαϊμίδης ήταν ένας δεινός ρήτορας, ενώ συμμετείχε ενεργά στο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων και ήταν από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του ταμείου πρόνοιας των δικηγόρων. Ασχολήθηκε με τα κοινά της πόλης ως δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Πυρσινέλλα (1920-23) και αργότερα έγινε και βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος. Ο Μουλαϊμίδης άφησε την τελευταία του πνοή τον Αύγουστο του 1943, σε ηλικία 50 ετών. Στη βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, υπάρχουν σήμερα τα βιβλία που δώρισε με τη διαθήκη του ο Μουλαϊμίδης.

Ο κ. Αλεξίου, από την πλευρά του, επικαλούμενος τις αφηγήσεις της οικογένειάς του αλλά και κάποια ιστορικά στοιχεία (ιδίως από τα βιβλία του Γιάννη Νικολαϊδη), ανέφερε ότι οι αγορεύσεις του Μουλαϊμίδη «συζητιούνταν στην πόλη, ενώ βρισκόταν στο πλευρό κυρίως των κατατρεγμένων και όσων δεν είχαν χρήματα για την υπεράσπισή τους στο δικαστήριο». Πρόσθεσε δε ότι ο πρόγονός του ήταν συνήγορος ενός από τους συνεργάτες των περίφημων ληστών Ρεντζαίων.

Για την κατοικία του Μουλαϊμίδη, ο κ. Αλεξίου επεσήμανε ότι το οικόπεδο αγοράστηκε το 1930. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, την ανέγερση μιας κατοικίας βάσει σχεδίων του Περικλή Μελίρρυτου, τα οποία τελικά δεν υλοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με τη διαθήκη του Μουλαϊμίδη, το κτίριο πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Ιωαννιτών με τον όρο τα έσοδα από τα μισθώματα να διατίθενται για την προστασία των παιδιών και των ηλικιωμένων.

ΣΧΟΛΙΑ
Άγγελος Π.
Ευτυχώς το χαρακτήρισε διατηρητέο ο Σπ. Πανταζης και σώθηκε απο την κατεδάφιση!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back