Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κτηνοτρόφος της χρονιάς» από τα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου «Κτηνοτρόφος της χρονιάς» από τα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2020, 13:21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O «Αγρότης της χρονιάς», το βραβείο που δίνει η εφημερίδα Agrenda, είναι ο Χρήστος Ζαγάρης, από τον Μαραθώνα. Επίσης, στα ίδια βραβεία, που απονεμήθηκαν στα Γιάννενα φέτος, «κτηνοτρόφος της χρονιάς» αναδείχθηκε ο Γιαννιώτης Ηρακλής Μπαλαντάνης, από το Πετσάλι, πτηνοτρόφος και αγελαδοτρόφος.

Βραβείο τιμητικής διάκρισης πήρε και ο συνεταιρισμός "Πίνδος", με τον γενικό του διευθυντή Λάζαρο Τσακανίκα να το παραλαμβάνει από τον πρόεδρο της επιτροπής αξιολόγησης του Αγρότη της Χρονιάς, καθηγητή και πρώην υπουργό Γεωργίας Αθανάσιο Τσαυτάρη. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο πρωτογενής τομέας έχει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Ελλάδας, καθώς συμμετέχει με 4% στο ΑΕΠ, διπλάσιο ποσοστό από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μαζί με τη μεταποίηση, ξεπερνά το 8% του ΑΕΠ» τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με τους άλλους κλάδους, για να προχωρήσει η οικονομία στη χώρα», επισήμανε ο υφυπουργός και έφερε ως παράδειγμα την εστίαση. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων είπε: «Η εστίαση στηρίζεται στα διατροφικά προϊόντα που παράγονται. Το θέμα της επάρκειας στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων από τον πρωτογενή τομέα, είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας  Δεν μπορεί η Ελλάδα να αισθάνεται κυρίαρχη εάν δεν διασφαλίζει τουλάχιστον ένα επίπεδο επάρκειας σε παράγωγη προϊόντων. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής ανά στρέμμα. Υπάρχει η δυνατότητα και η πρόσκληση σε κάθε κυβέρνηση να το πετύχει».

Ο κ. Σκρέκας παρέθεσε το τρίπτυχο των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής σε συνδυασμό και με τη νέα ΚΑΠ: «Προστιθέμενη αξία, ταυτοποίηση και ιχνηλασιμότητα, ώστε επιτέλους ένα προϊόν να φτάνει στον καταναλωτή και να έχει αξία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back