Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το Κριθαροπάζαρο, ένα ακίνητο και η Αρχιτεκτονική Σχολή

Εικόνα του άρθρου Το Κριθαροπάζαρο, ένα ακίνητο και η Αρχιτεκτονική Σχολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2020, 12:44
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στον σχεδιασμό της να αγοράσει ένα χάνι στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων επιμένει η περιφερειακή αρχή Ηπείρου. Ένας σχεδιασμός που άρχισε να παίρνει μορφή πριν τρεις μήνες, χωρίς μέχρι στιγμής να προχωρήσει ιδιαίτερα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Περιφέρεια Ηπείρου γίνεται πιο σαφής σε αυτό που επιδιώκει και θέτει πιο… στέρεες βάσεις για την αγορά ενός διατηρητέου ακινήτου.

Το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, έδωσε την έγκρισή του στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021. Σε αυτό το πρόγραμμα, συμμετέχει και η «αγορά διατηρητέου κτιρίου για επέκταση χώρου της Αρχιτεκτονικής Σχολής» με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης μίλησε δε για «την ανάγκη να μη χαθεί το ακίνητο στο Κριθαροπάζαρο για την Αρχιτεκτονική».

Τον Ιούνιο, η Περιφέρεια Ηπείρου μπήκε στη διαδικασία αναζήτησης διατηρητέου ακινήτου μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου, κάνοντας και διακήρυξη σχετικής δημοπρασίας. Σύμφωνα με αυτήν, το ακίνητο θα χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες της εν λόγω υπηρεσίας. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που διαχειρίζεται αρκετά χρήματα και στο οποίο προεδρεύει ο περιφερειάρχης. Η υποσημείωση περί κάλυψης «των αναγκών της υπηρεσίας» ήταν σε μεγάλο βαθμό προσχηματική και αναγκαία για την αιτιολόγηση της αγοράς ενός ακινήτου μέσω του συγκεκριμένου ταμείου.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου είχε ξεκαθαρίσει ότι το όποιο ακίνητο αγοραστεί, θα φιλοξενήσει και άλλες χρήσεις, κάνοντας και μια έμμεση σύνδεση με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής. Το διατηρητέο αυτό κτίριο της Παπαζόγλειου γειτονεύει με το Κριθαροπάζαρο, όπως ονομαζόταν παλιά η αγορά στις  οδούς Τσιριγώτη και Κάνιγγος.

Ο κ. Καχριμάνης, μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου, δεν είχε κρύψει ότι η πρόθεση είναι να αγοραστεί ένα χάνι στο ιστορικό κέντρο. «Υπάρχουν δύο τρία χάνια, που αν δεν πάνε στο Δημόσιο, θα χαθούν από την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, διότι στο κάθε χάνι υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες» είχε τονίσει, κάνοντας και αναφορά στο χάνι του Θανόπουλου που «ακουμπάει» στην Αρχιτεκτονική Σχολή.

Με το εγχείρημα μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης να τελεί… υπό ακροβασία,  η περιφερειακή αρχή αποφάσισε να συγκεκριμενοποιήσει τον σκοπό της αγοράς ενός διατηρητέου κτιρίου. Το θέλει για την Αρχιτεκτονική Σχολή. Ο σαφής πια αυτός σκοπός οδήγησε, όπως φαίνεται, στην απόφαση «μετακίνησης» της αγοράς ενός διατηρητέου κτιρίου (χάνι) από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Και πάλι βέβαια το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Όπως αποδείχθηκε και με τη διακήρυξη του Ιουνίου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς με τα χάνια δεν είναι και τόσο απλό. Υπό την έννοια ότι οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί. Μέσα στο καλοκαίρι, υπήρξαν διάφορες συζητήσεις και επαφές, χωρίς όμως να είναι γνωστό αν αυτές έχουν καταλήξει κάπου.


Διαβάστε 

Περιφέρεια Ηπείρου: Θέλει να αγοράσει ένα χάνι

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back