Η παλιά αγορά της πόλης των Ιωαννίνων αποτελούνταν από διάφορα μικρά και ειδικά παζάρια: κρεμμυδοπάζαρο, αλευροπάζαρο, σταφυλοπάζαρο, κριθαροπάζαρο, με το καθένα από αυτά, με την πάροδο των χρόνων, να εξελίσσεται και σε τοπωνύμιο. Από τα τοπωνύμια αυτά το μόνο που διασώζεται, είναι το «Κριθαροπάζαρο». Στην οδό Κάνιγγος (ο δρόμος που ξεκινάει από την Ανεξαρτησίας και «βγαίνει» στην Αβέρωφ) και στα παράπλευρα σοκάκια, λοιπόν, βρισκόταν κάποτε η αγορά των σιτηρών.
Το Κριθαροπάζαρο –με το κέντρο του να βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κάνιγγος και Τσιριγώτη- ήταν ένας από τους πιο ζωντανούς τόπους εμπορικών συναλλαγών αλλά και κοινωνικής συνάθροισης. Όπως και σε όλη την αγορά, έτσι και εκεί υπήρχαν χάνια-πανδοχεία, τα οποία λειτούργησαν στην πλήρη τους μορφή μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘60. Όλα τους με εσωτερική αυλή και με στάβλους, καταστήματα προς την πλευρά του δρόμου και δωμάτια τους ταξιδιώτες στον όροφο.
Στη διασταύρωση των οδών Κάνιγγος και Τσιριγώτη, στην «καρδιά» του Κριθαροπάζαρου, υπήρχαν δύο χάνια: του Θανόπουλου και του Σκόρδου. Το χάνι του Σκόρδου είναι ανακαινισμένο εδώ και πολλά χρόνια και λειτουργεί ως χώρος για γραφεία και καταστήματα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το χάνι του Θανόπουλου, το οποίο είναι ερημωμένο και εγκαταλελειμμένο. Σε αυτό το χάνι, επί της οδού Κάνιγγος, γυρίστηκαν σκηνές από την ιστορική ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Ο θίασος» το 1974. Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που η κάμερα επισκεπτόταν την περιοχή. Τέσσερα χρόνια πριν, το 1970, το Κριθαροπάζαρο «συμμετείχε» στο κινηματογραφικό ντεμπούτο του Αγγελόπουλου, στην «Αναπαράσταση» (μια ταινία γυρισμένη κυρίως στο Ζαγόρι).
Σήμερα, το Κριθαροπάζαρο, χωρίς τη ζωντάνια του παρελθόντος, αποτελεί απλώς ένα σιωπηλό τεκμήριο της αλλοτινής καθημερινότητας...
* Μια εικόνα από την «Αναπαράσταση» του Θ. Αγγελόπουλου στο Κριθαροπάζαρο