Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θέλει να αγοράσει ένα χάνι

Εικόνα του άρθρου Θέλει να αγοράσει ένα χάνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2020, 17:10
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε διαδικασία αναζήτησης διατηρητέου ακινήτου προς αγορά βρίσκεται αυτή την περίοδο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου. Η αγορά του ακινήτου αυτού αυτή προκάλεσε τον τελευταίο καιρό αντιδράσεις, με τον επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρο Ριζόπουλο να διαφωνεί και να αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός περιφερειακού ταμείου ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η διακήρυξη της δημοπρασίας δε, πυροδότησε αρκετές συζητήσεις περί «φωτογραφίας».

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, αναζητείται οικόπεδο με κτίσμα εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης των Ιωαννίνων. Μια σημαντική υποσημείωση, είναι ότι το κτίσμα πρέπει να είναι διατηρητέο, ετοιμόρροπο ή κατεδαφισθέν, χρήζον εκτεταμένων επισκευών ή και ανακατασκευής.

Η αξία δε του οικοπέδου δεν θα είναι υπέρτερη των 320 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το εμβαδόν του οικοπέδου πρέπει να είναι 1000 έως 1500 τ.μ. και το εμβαδόν του διατηρητέου κτίσματος πρέπει να είναι από 400 έως 500 τ.μ., κατανεμημένο σε δύο ορόφους. Όπως προστίθεται τέλος, το ακίνητο προς αναζήτηση θα καλύψει τις ανάγκες στέγασης του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έδωσε τη δική του απάντηση στην κριτική που έχει δεχθεί. Μέσω του Περιφερειακού Ταμείου επιδιώκεται να αγοραστεί ένα χάνι έναντι περίπου 500.000 ευρώ, το οποίο, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις ανάγκες της εν λόγω υπηρεσίας.

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην παλιά αγορά, «υπάρχουν δύο τρία χάνια, που αν δεν πάνε στο Δημόσιο, θα χαθούν από την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, διότι στο κάθε χάνι υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες». Άφησε δε να εννοηθεί ότι η όλη ιδέα (με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «δεν ήταν δική μου σκέψη, αλλά κάποιων ανθρώπων που σκέφτονται τον τόπο» -στην ανακοίνωση, που ακολούθησε της συνέντευξης Τύπου, γίνεται αναφορά σε πρόταση διακεκριμένου αρχιτέκτονα-καθηγητή), προέκυψε με αφορμή τη στέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο κτίριο της πρώην Παπαζογλείου Σχολής.

Και πρόσθεσε ότι ένα από τα χάνια που υπάρχουν, ακουμπάει στην πρώην Παπαζόγλειο Σχολή. Πρόκειται προφανώς για το ιδιαίτερο χάνι του Θανόπουλου, με είσοδο από την οδό Κάνιγγος, το οποίο έχει βάθος και «συναντά» το κτίριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής (διαβάστε εδώ για το χάνι του Θανόπουλου).

Στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι έχουν έρθει σε επαφή μαζί του κάποιοι ενδιαφερόμενοι –εκπρόσωποι ιδιοκτητών αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδας.

Για την απόφαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου να διαθέσει ποσό για την αγορά του ακινήτου, υπενθύμισε ότι αυτή ήταν ομόφωνη (στο διοικητικό συμβούλιο προεδρεύει ο περιφερειάρχης και συμμετέχουν δύο περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων). 

Επανέλαβε ότι αν δεν αξιοποιηθεί το ποσό που υπάρχει, τότε υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο το ποσό αυτό να πάει στο κράτος. Σημειωτέον ότι τα έσοδα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, προέρχονται από συμμετοχές σε προγράμματα της Ε.Ε., από τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες διαχειρίζεται, από τέλη, δικαιώματα και εισφορές κ.λπ. Το Ταμείο αυτό έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων του και διατάκτης των δαπανών του είναι ο πρόεδρος, δηλαδή ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, μέχρι πέρσι, το όποιο διαθέσιμο ποσό πήγαινε για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει η κρατική Περιφέρεια Ηπείρου επί θητείας Δημήτρη Πανοζάχου για τις μελέτες αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος όπου σήμερα στεγάζεται η Εφορία.

Αν ευοδωθεί η αγορά, το ζητούμενο είναι, βέβαια, κατά πόσο υπάρχουν χρήματα για την αποκατάσταση του όποιου διατηρητέου κτιρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Τύπου Ιωαννίνων», ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι «έχουμε αυτή τη στιγμή χρήματα στο Περιφερειακό Ταμείο».

Τέλος, ο περιφερειάρχης απάντησε εμμέσως και στον κ. Ριζόπουλο επί της πρότασης του τελευταίου για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για τις επιχειρήσεις. «Εμείς τράπεζα δεν μπορούμε να γίνουμε. Δεν το επιτρέπει η νομοθεσία για τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης» τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει συμβάλλει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΠΙΧ (Ταμείο Επιχειρηματικότητας) για τη λειτουργία του οποίου δόθηκαν μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» 10 εκατ. ευρώ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back