ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το κράνος από τη Δουρούτη και μια αργυρή λειψανοθήκη

Εικόνα του άρθρου Το κράνος από τη Δουρούτη και μια αργυρή λειψανοθήκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2021, 02:07
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες» συνεχίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με δύο αναρτήσεις στο facebook.

Για τον Οκτώβριο, η Εφορεία παρουσιάζει ένα κράνος του 6ου αι. π.Χ. και μια λειψανοθήκη του 18ου αι.

Το χάλκινο κράνος με έναν εγχάρακτο αγριόχοιρο σχολιάζει η αρχαιολόγος Ιουλία Κατσαδήμα. Όπως σημειώνεται, το κράνος, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, βρέθηκε το 1977 στο αρχαίο νεκροταφείο της Δουρούτης, στις παρυφές της πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων. Το κράνος, σε μια επόμενη χρήση από την αρχική του, περιείχε τα οστά ενήλικου ατόμου, πιθανώς του κατόχου του.

Το κράνος είναι ακέραιο, κατασκευασμένο από ενιαίο χάλκινο έλασμα, με έντονα γαλαζοπράσινo χρώμα, το οποίο οφείλεται σε αλλοιώσεις του αρχικού χρώματος του υλικού κατασκευής. Στην αριστερή παραγναθίδα, είναι χαραγμένος ένας αγριόχοιρος, αγαπημένο θήραμα στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα.

Το κράνος ανήκει σε έναν τύπο ο οποίος έχει επικρατήσει να αποκαλείται «ιλλυρικός». Παρόμοια κράνη έχουν βρεθεί κατά μήκος των βόρειων ακτών της Αδριατικής (βόρεια Αλβανία, Μαυροβούνιο κ.λπ.). Πρόκειται ωστόσο για έναν τύπο πελοποννησιακής προέλευσης, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως διαδεδομένος κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ.


Το δεύτερο έκθεμα που σχολιάζεται από τον αρχαιολόγο Σωτήρη Κ. Χαραλάμπους, είναι μια αργυρή περίτεχνη λειψανοθήκη του 18ου αι. Το πολύτιμο αντικείμενο, κάποτε κτήμα μονής στην περιοχή Τεπελενίου, ανήκει στην συλλογή- δωρεά του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος και περιλαμβάνεται στην Έκθεση Αργυροχοΐας του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο κτήριο του «Θησαυροφυλακίου» στην εσωτερική ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «Λεπτομέρειες» του Οκτωβρίου και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «Έχω μια απορία», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email  leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν τα εκθέματα και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η αναπληρώτρια προϊσταμένη Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου. Την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back