Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικές «Λεπτομέρειες»...

Εικόνα του άρθρου Αρχαιολογικές «Λεπτομέρειες»...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2021, 00:13
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ψηφιακή έκθεση-δράση με τίτλο «Λεπτομέρειες» ξεκίνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Μια δράση κοινή για τα δύο μουσεία αρμοδιότητάς της: το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Λιθαρίτσια και το Βυζαντινό Μουσείο στο Ιτς Καλέ του Κάστρου (μαζί με τα παραρτήματά του, «Θησαυροφυλάκιο» και «Φετιχέ Τζαμί»).

Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, στην σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείο στο facebook, θα αναρτώνται δύο εκθέματα, συνοπτικά σχολιασμένα από τους/τις αρχαιολόγους, και με επίκεντρο κάποια «λεπτομέρεια» αλλά και ορισμένες προεκτάσεις της.

«Στην αρχαιολογία, μια μικρή λεπτομέρεια (ή/και ο συνδυασμός λεπτομερειών) συχνά προσδιορίζει τη χρονολόγηση, την προέλευση (γεωγραφική ή άλλη), την κατανόηση της τεχνολογίας, της τεχνοτροπίας, της χρήσης, της ιδεολογίας και της κοινωνικής αξίας, σε τελευταία ανάλυση τη ‘βιογραφία’ και την ερμηνεία των υλικών καταλοίπων του παρελθόντος. Τα τελευταία, μέσα από την ανασκαφική διαδικασία, ή άλλους τρόπους, καταλήγουν στο μουσείο και από ευρήματα γίνονται εκθέματα. Εκθέματα που δεν ‘μιλούν’ από μόνα τους αλλά αναπλαισιωμένα, από τους αρχαιολόγους και τους συνεργάτες τους στο κάθε φορά ‘νέο’ παρελθόν που ξετυλίγεται στο μουσείο, συναρθρώνονται σε ιστορίες και αφηγήσεις από και για τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι «Λεπτομέρειες» αποσκοπούν να φέρουν στο προσκήνιο «κρυμμένες» πλευρές του υλικού πολιτισμού από το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο των Ιωαννίνων.

Με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου με το κοινό, η ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες» θα πλαισιωθεί από τη δράση «Έχω μια απορία». Συγκεκριμένα: αποκλειστικά στο email: leptomeries100@gmail.com και κατά τη διάρκεια του μήνα αναφοράς των δύο κάθε φορά εκθεμάτων-αναρτήσεων, οι επισκέπτες-θεατές-αναγνώστες θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που πιθανόν προκύπτουν από τις πληροφορίες οι οποίες περιλαμβάνονται στον αναρτημένο σχολιασμό. Τα ερωτήματα θα συγκεντρώνονται και θα απαντώνται από τον ή την κάθε φορά συντάκτη/τρια της μικρής ιστορίας.

Ήδη οι δύο πρώτες ιστορίες, τα δύο πρώτα εκθέματα, έχουν αναρτηθεί. Πρόκειται για μια χάλκινη ραμφόστομη πρόχους από το αρχαίο νεκροταφείο στη Βίτσα και ένα ζεύγος βημοθύρων που προέρχεται από το τέμπλο του καθολικού της μονής Αγίου Νικολάου Τζώρας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back