ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα χρηστήριο έλασμα από τη Δωδώνη και ένα βυζαντινό φυλακτό

Εικόνα του άρθρου Ένα χρηστήριο έλασμα από τη Δωδώνη και ένα βυζαντινό φυλακτό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/06/2022, 20:52
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο νέα εκθέματα παρουσιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο της ψηφιακής έκθεση «Λεπτομέρειες» μέσω του facebook

Για τον μήνα Ιούνιο, επιλέχθηκαν ένα χρηστήριο έλασμα από την αρχαία Δωδώνη και ένας βυζαντινός επιστήθιος σταυρός-λειψανοθήκη. Και τα δύο προέρχονται από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Η αρχαιολόγος Ελένη Σκαλιστή επιλέγει και σχολιάζει ένα χρηστήριο έλασμα με εγχάρακτο σχέδιο κλειδιού, διαχρονικού μαγικού φυλακτού για την προστασία της εγκυμοσύνης και της διευκόλυνσης του τοκετού. Το μολύβδινο έλασμα του α’ μισού 5ου αι. π.Χ. εκτίθεται στην Αίθουσα 6 για το ιερό της Δωδώνης.

Την προστατευτική δύναμη ενός επιστήθιου σταυρού-λειψανοθήκης του 9ου μ.Χ. αι. επιλέγει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Αθηνά Ζωγάκη με τίτλο «Φυλακτήριον δέ μή βαστάσης εἰ μή σταυρόν». Πρόκειται για τα σπουδαιότερα φυλακτά των Βυζαντινών που τα φορούσαν ως εγκόπλια κρεμαστά στο στήθος. Ο σταυρός-λειψανοθήκη αποτελεί προϊόν κατάσχεσης αρχαιοκαπηλίας και εκτίθεται στην αφιερωμένη στους Βυζαντινούς Χρόνους Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.

Παράλληλα με την ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες», «τρέχει» και η δράση «Έχω μια απορία». Στο email leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.


* Στη φωτογραφία ο σταυρός-λειψανοθήκη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back