ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H επιστροφή μιας λειψανοθήκης

Εικόνα του άρθρου H επιστροφή μιας λειψανοθήκης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2024, 15:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν το 1990 όταν μια λειψανοθήκη, έργο του καλαρρυτινού αργυροτεχνίτη Ποντίκη, εξαφανίστηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Διχουνίου Ιωαννίνων.

Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, η λειψανοθήκη αυτή επέστρεψε. Ο εφοπλιστής, συλλέκτης και πρώην διοικητικής του Αγίου όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο οποίος κατέχει και το οφίκιο του άρχοντα του Οικονομικού Πατριαρχείου, κατάφερε να την αποκτήσει διαθέτοντας «ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, έχοντας βέβαια και την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας». Αυτές τις πληροφορίες μόνο μοιράζεται με το κοινό η Μητρόπολη Ιωαννίνων, η οποία χτες παρέλαβε τη λειψανοθήκη, την αποκαλούμενη και «Xάρη», από τον κ. Μαρτίνο, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρίνα. Καμία άλλη πληροφορία για τη διαδρομή του κειμηλίου αυτού: ούτε για την εξαφάνιση ούτε για τον εντοπισμό.

Η παραλαβή-δωρεά της λειψανοθήκης έγινε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων με τον κ. Μαρτίνο να είναι το τιμώμενο πρόσωπο. Ο μητροπολίτης Μάξιμος τον τίμησε με τον Σταυρό Α’ Τάξεως του Αγίου Νεομάρτυρος Γεωργίου.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης, στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι των αρχών της περιοχής καθώς και η πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον «μέγα ευεργέτη της Ορθοδοξίας κ. Αθανάσιο Μαρτίνο» και τις ευχαριστίες της στον κ. Τασούλα για τη συνδρομή του σε όλη τη διαδικασία επιστροφής του κειμηλίου, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η λειψανοθήκη περιέχει πολλά λείψανα αγίων της Εκκλησίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back