Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Οι εξελίξεις στον κόσμο σήμερα

Εικόνα του άρθρου Κορονοϊός: Οι εξελίξεις στον κόσμο σήμερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2020, 02:16
ΚΟΣΜΟΣ

Νέοι απολογισμοί, νέα μέτρα, σημαντικά γεγονότα: μια ματιά στις εξελίξεις της πανδημίας Covid-19 και τις συνέπειές της στον κόσμο.

Από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 209.500 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε 150 χώρες και εδάφη. Τουλάχιστον 8.784 έχουν πεθάνει (μέχρι τις 20.30 σήμερα το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία σε θανάτους: μετρά 4.112 θύματα, έναντι 3.384.

Στην Κίνα, τα συνολικά κρούσματα είναι 80.894, οι νεκροί 3.237 και οι ιαθέντες 69.601.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο μετά την Κίνα είναι η Ιταλία (2.978 νεκροί και 35.713 κρούσματα), το Ιράν (1.135 νεκροί και 17.161 κρούσματα), η Ισπανία (598 νεκροί και 13.716 κρούσματα) και η Γαλλία (264 νεκροί και 9.134 κρούσματα).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας» και κάλεσε την Αφρική «να αφυπνισθεί».

 

Καραντίνες και απαγορεύσεις

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών, το Βέλγιο καλεί τους πολίτες να παραμείνουν τα σπίτια τους μέχρι τις 5 Απριλίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα κλείσουν τα σχολεία από την Παρασκευή και «μέχρι νεωτέρας».

Το Περού απαγόρευσε την κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες, σε όλη τη χώρα.

 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Χιλή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για τη διατήρηση της τάξης. Πολλές χώρες έχουν κηρύξει επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης».

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα σχέδιο νόμου που δίνει στις αρχές έκτακτες εξουσίες: επιτρέπονται οι συλλήψεις για λόγους δημόσιας υγείας και η κινητοποίηση συνταξιούχων ιατρών και νοσηλευτών.

 

Κλείνουν τα σύνορα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με τον Καναδά για όλες τις «μη αναγκαίες» μετακινήσεις.

Η Τουρκία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του για όλους τους αλλοδαπούς, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Η Νότια Αφρική απαγορεύει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της.

 

Πλωτό νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει «πρόεδρος εν καιρώ πολέμου», θα στείλει ένα πλωτό νοσοκομείο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Η Γερμανία μετατρέπει ξενοδοχεία και μεγάλες αίθουσες σε νοσοκομεία.

Το μεγαλύτερο στάδιο της Ιρλανδίας, το Κρόουκ Παρκ, θα μετατραπεί σε «ντράιβ ιν εξεταστήριο» όπου οι Ιρλανδοί θα εξετάζονται χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητό τους.

 

Οικονομική κρίση

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η πανδημία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανεργία σε όλον τον κόσμο και να πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Συνεχίστηκαν οι απώλειες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Πολωνία ένα εθνικό πρόγραμμα ύψους περίπου 47 δισεκ. ευρώ και η Τουρκία ένα σχέδιο ύψους 14 δισεκ. ευρώ.

 

Ακυρώσεις και αναβολές

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Μάιο στην Ολλανδία, ματαιώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι 24 Ώρες του Λε Μαν, ο αγώνας αυτοκινήτου που ήταν προγραμματισμένος για τον Ιούνιο, αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back