Η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, ότι η ΕΕ και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους, καθώς ξεκίνησαν την πρώτη προσωπική σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας εδώ και τέσσερα χρόνια.
Στις εναρκτήριες δηλώσεις της, η φον ντερ Λάιεν, πλαισιωμένη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ευχαρίστησε τον Σι για τη «θερμή υποδοχή» στο δεύτερο ταξίδι της στην Κίνα φέτος.
«Υπάρχουν όμως σαφείς ανισορροπίες και διαφορές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε. «Μερικές φορές τα συμφέροντά μας συμπίπτουν», είπε, επισημαίνοντας τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας για την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή. «Και όταν δεν ταυτίζονται, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε υπεύθυνα τις ανησυχίες που έχουμε», πρόσθεσε.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ ότι η Κίνα και η Ευρώπη δεν πρέπει να βλέπουν η μία την άλλη ως αντιπάλους ή να εμπλέκονται σε αντιπαράθεση λόγω των διαφορετικών πολιτικών τους συστημάτων, στην πρώτη προσωπική σύνοδο κορυφής Κίνας-ΕΕ εδώ και τέσσερα χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης για τη συζήτηση θεμάτων που κυμαίνονται από τις εμπορικές ανισορροπίες έως την Ουκρανία, ο Σι δήλωσε επίσης ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση βασικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο και να συνεργαστεί στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Κίνα να βελτιώσει την πρόσβαση στην αγορά για προϊόντα από τις 27 χώρες μέλη της, ώστε να αντιμετωπιστεί η ετήσια εμπορική ανισορροπία που υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ΕΕ έχει εξοργίσει την Κίνα ξεκινώντας έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις της τελευταίας για τα ηλεκτρικά οχήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δίνουν στους κατασκευαστές στην Κίνα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ευρωπαϊκές αγορές.
«Η Κίνα ποτέ δεν επιδίωξε σκόπιμα εμπορικό πλεόνασμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν πριν από τη σύνοδο. Σημείωσε τις πρόσφατες εκθέσεις εισαγωγών και εφοδιαστικής αλυσίδας που, όπως είπε, ενθαρρύνουν τις ξένες εταιρείες να πωλούν στην κινεζική αγορά των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Γουάνγκ έβαλε επίσης στο στόχαστρο πιθανούς περιορισμούς της ΕΕ στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την Κίνα. «Φοβάμαι ότι είναι παράλογο αν η ΕΕ επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, ενώ αναμένει σημαντική αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα», δήλωσε.
Επίσης, η Κίνα έχει εξοργίσει την ΕΕ με την ουδέτερη στάση της σε αυτό που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ καλεί την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να τερματίσει την εισβολή, να διασφαλίσει ότι οι εξαγωγές από ή μέσω της Κίνας δεν βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και να υποστηρίξει την ειρηνευτική φόρμουλα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ και η Κίνα έχουν παγκόσμιες ευθύνες ως μεγάλες δυνάμεις και κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια.
«Γι' αυτό είναι απαραίτητο να δοθεί τέλος στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη που να συνάδει με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε η ίδια.
Ο Σι είπε ότι η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσουν πολιτικές διευθετήσεις των διεθνών καυτών θεμάτων, σύμφωνα με το CCTV, το οποίο δεν περιείχε καμία ειδική αναφορά στους πολέμους στην Ουκρανία ή στη Γάζα.
Με πληροφορίες από AP, Reuters