dodoni back
ΗΠΕΙΡΟΣ

Κομμένο-Λίντιτσε: Δύο χωριά, δύο τραγωδίες, ένας σκοπός

Εικόνα του άρθρου Κομμένο-Λίντιτσε: Δύο χωριά, δύο τραγωδίες, ένας σκοπός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2019, 22:43
ΗΠΕΙΡΟΣ

Δύο χωριά, με παράλληλες ιστορίες: Ένα στην Ελλάδα κι ένα στην Τσεχία. Το Κομμένο και το Λίντιτσε συναντώνται στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 20 Φεβρουαρίου, με σκοπό να αναδείξουν την κοινή ιστορία τους και να προχωρήσουν σε αδελφοποίηση. Η συνάντηση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία του έλληνα ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και της τσέχας ευρωβουλευτή Κατερίνας Κονεκνά.

Εκπρόσωποι του Κομμένου και του Δήμου Νικολάου Σκουφά, με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Αφροδίτη Βλαχοπάνου, θα κάνουν γνωστή την τραγική ιστορία του Κομμένου. Ήταν τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, όταν  τα ναζιστικά στρατεύματα προχώρησαν σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή ως αντίποινα για την παρουσία ανταρτών στην περιοχή. Συνολικά οι νεκροί της σφαγής ήταν 317 άτομα, από τα οποία τα 97 ήταν παιδιά, από τεσσάρων μηνών έως 15 χρονών.

Το χωριό Λίντιτσε, κοντά στην Πράγα, κατηγορήθηκε ψευδώς από τις γερμανικές αρχές ότι έλαβε μέρος στην εκτέλεση ενός ανώτατου αξιωματούχου. Με εντολή του ίδιου του Χίτλερ, στρατιώτες εκτέλεσαν 198 άντρες άνω των 16 ετών. Μαζί με αυτούς και 71 γυναίκες. Ταυτόχρονα οι Γερμανοί συνέλαβαν 105 παιδιά -82 από αυτά παραδόθηκαν στην Γκεστάπο, η οποία τα μετέφερε στο στρατόπεδο εξόντωσης Chelmno, όπου τα δηλητηρίασε με αέρια. Ήταν 2 Ιουλίου 1942.

Το χωριό πυρπολήθηκε και ισοπεδώθηκε. Μετά το τέλος του πολέμου το Λίντιτσε ξαναχτίστηκε λίγα μέτρα πιο μακριά από το παλιό. Η τραγωδία του Λίντιτσε αποτυπώνεται πάνω στα γλυπτά ομοιώματα των 82 παιδιών, τα οποία στέκουν στο φυσικό τους μέγεθος εκεί που κάποτε υπήρχε το χωριό. 

ΣΧΟΛΙΑ
Γιώργος Πλούσος
Η ιστορική τεκμηρίωση για το στρατόπεδο του Chelmno ως τόπο εξόντωσης είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και βασίζεται αποκλειστικά σε μαρτυρίες. Αλλά ακόμη και αυτά τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Συνοπτικά: ● Το φορτηγό που φωτογραφήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών για τα γερμανικά εγκλήματα στην Πολωνία στην αυλή του εργοστασίου Ostrowski χρησιμοποιήθηκε για την απολύμανση ρούχων ή για τη μεταφορά επιβατών. ● Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την πρώτη φερόμενη συστηματική εξόντωση εβραίων στο Warthegau και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε ή πώς διαπράχθηκε. ● Ο πρώτος λογαριασμός μαρτύρων σχετικά με την υποτιθέμενη εξόντωση στο Chelmno, η «Έκθεση Szlamek», είναι εντελώς αναξιόπιστη. Ομοίως αναξιόπιστοι, ακόμα και αντιφατικοί είναι οι μάρτυρες της μεταπολεμικής εποχής. ● Μόνο ένας κλίβανος αποτέφρωσης έχει επιβεβαιωθεί στο στρατόπεδο Chelmno. Θα χρειαζόταν σχεδόν εννέα χρόνια για να αποτεφρωθούν όλα τα πτώματα των φερόμενων θυμάτων σε αυτόν τον κλίβανο. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά ίχνη της φερόμενης μαζικής αποτέφρωσης. ● Η επίσκεψη του Rudolf Höss στους «αποτεφρωτήρες Aktion Reinhardt» δεν είχε καμία σχέση με το Chełmno. ● Ο αριθμός των θανάτων που ζητήθηκε από το στρατόπεδο δεν βασίζεται σε κανένα έγγραφο. Ορίστηκε σε 1.300.000 από την εξεταστική επιτροπή για τα γερμανικά εγκλήματα στην Πολωνία, αλλά αργότερα μειώθηκε σε 340.000 από τον δικαστή Bednarz.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3