Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μαρτυρικά χωριά η Βοβούσα, το Ηλιοχώρι και η Λεπτοκαρυά

Εικόνα του άρθρου Μαρτυρικά χωριά η Βοβούσα, το Ηλιοχώρι και η Λεπτοκαρυά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2019, 00:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε 15 ανέρχονται πλέον τα επισήμως αναγνωρισμένα ως μαρτυρικά χωριά στον Δήμο Ζαγορίου.

Στο ΦΕΚ της περασμένης Τρίτης δημοσιεύτηκε η σχετική απόφαση που αναγνωρίζει ως μαρτυρικές τη Βοβούσα, το Ηλιοχώρι και τη Λεπτοκαρυά.

Ο Δήμος Ζαγορίου έχει προτείνει από το 2016 να αναγνωριστούν επίσης ο Καστανώνας, το Δεμάτι, η Πέτρα, οι Καρυές, ο Ανθρακίτης, η Λάϊστα,  το Βρυσοχώρι και οι  Φραγκάδες.

Ήδη, με παλιότερες αποφάσεις έχουν χαρακτηριστεί μαρτυρικά χωριά οι Ασπράγγελοι, το Μεσοβούνι, η Ελάτη, ο Μανασσής και η Καλουτά στο Κεντρικό Ζαγόρι, το Γρεβενίτι, το Φλαμπουράρι, η Δόλιανη, το Μακρίνο, το Τρίστενο, το Ελατοχώρι και το Καβαλάρι στο Ανατολικό Ζαγόρι.

«Ηθική και ιστορική δικαίωση» χαρακτήρισε την απόφαση ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, προσθέτοντας ότι «εκτός των 15, πλέον,  μαρτυρικών χωριών του Δήμου και στα άλλα οκτώ προτεινόμενα  προς αναγνώριση θανατώθηκαν κάτοικοι, τα σπίτια πυρπολήθηκαν και τα χωριά έχασαν τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα».

Είπε επίσης ότι «φαίνεται να υπάρχει μια ανομοιογένεια κριτηρίων,  ως προς την αντιμετώπιση των παλιών και των νέων  αιτημάτων, με τα τωρινά να είναι αυστηρότερα» και τόνισε ότι ο Δήμος θα επανέλθει και για τα υπόλοιπα αιτήματά του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back