ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζαγόρι: Να αναγνωριστούν κι άλλα χωριά ως μαρτυρικά

Εικόνα του άρθρου Ζαγόρι: Να αναγνωριστούν κι άλλα χωριά ως μαρτυρικά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2016, 15:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο δήμος Ζαγορίου δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά του να αναγνωριστούν κι άλλα χωριά ως μαρτυρικά. Οι Ζαγορίσιοι επιμένουν στη διεκδίκηση της ηθικής δικαίωσής τους και στην απότιση τιμής στους νεκρούς κατά την Κατοχή και καταθέτουν νέο αίτημα αναγνώρισης κι άλλων χωριών.

Ήδη, στο Δήμο Ζαγορίου υπάρχουν αναγνωρισμένα ως μαρτυρικά 12 χωριά.Πρόκειται για τους Ασπράγγελους, το Μεσοβούνι, την Ελάτη, τον Μανασσή και την Καλουτά στο Κεντρικό Ζαγόρι και το Γρεβενίτι, το Φλαμπουράρι, τη Δόλιανη, το Μακρίνο, το Τρίστενο, το Ελατοχώρι και το Καβαλάρι στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Το νέο αίτημα, για το οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αφορά ακόμη 11 τοπικές κοινότητες του ενιαίου Δήμου: τον Καστανώνα, το Δεμάτι, την Πέτρα, την Λεπτοκαρυά, τις Καρυές, τον Ανθρακίτη, τη Βοβούσα, τη Λάιστα, το Ηλιοχώρι, το Βρυσοχώρι και τους Φραγκάδες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Ζαγορίου προσπαθεί να χαρακτηριστούν μαρτυρικά τα χωριά αυτά. Σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί και το 2013 στην ειδική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σημείωσε; «Οι καταστροφές των χωριών μας έχουν καταγραφεί από πολλούς συγγραφείς, όμως η πλέον αξιόπιστη είναι η καταγραφή που έγινε από την αρμόδια επιτροπή, η οποία συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως φαίνεται από το αριθ. 25841/31-5-1945 έγγραφο του Υπουργού Παιδείας προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού». Ο Δήμος παρέδωσε το αίτημά του στην αρμόδια Διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία με τη σειρά της το απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back