Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Το κοινό των Ορεινών» στο Μέγαρο Μαξίμου

Εικόνα του άρθρου «Το κοινό των Ορεινών» στο Μέγαρο Μαξίμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2022, 01:47
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την ανάγκη στήριξης της υπαίθρου προσπαθεί να υπογραμμίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προεδρεύει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη με τους 33 δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων –«Το κοινό των Ορεινών» όπως αποκαλείται.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε τη διαδημοτική συνεργασία για την εφαρμογή των αναπτυξιακών εργαλείων που υπάρχουν στη διάθεση των Δήμων και ανακοίνωσε και τη δημιουργία μιας πολύ μικρής ομάδας εργασίας, που εντός έξι μηνών θα εκπονήσει ένα master plan για την ορεινή Ελλάδα.

Στα της στήριξης των ορεινών Δήμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε και την προσωπική του πινελιά: «Και ως ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπάει πάρα πολύ το βουνό, έχω και έναν ιδιαίτερο λόγο, ένα ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον να κάνω πράξεις ιδέες και σχέδια που είχα εδώ και πολύ καιρό για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τους ορεινούς δήμους. Τώρα νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα, τη διάθεση, τους πόρους αλλά και το πλαίσιο συνεργασίας για να μπορούμε να κάνουμε τέτοιες πολιτικές πράξεις».

Οι δήμαρχοι πάντως έθεσαν επί τάπητος πολλά και γνωστά προβλήματα: υποστελέχωση υπηρεσιών, έλλειψη μηχανημάτων και μελετών, προβληματική οδοποιία, το ενεργειακό κόστος και τις ΑΠΕ κ.λπ. και ζήτησαν την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των ορεινών Δήμων από το πληθυσμιακό κριτήριο και τη θεσμοθέτηση της «ορεινότητας» με νομοθετικό πλαίσιο που θα διαχωρίζει τους ορεινούς από τους νησιωτικούς δήμους.

Ένας από τους υπουργούς που ήταν παρόντες στη σύσκεψη, ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ανέφερε ότι διατίθενται 375 εκατ. ευρώ για διάφορες παρεμβάσεις από τακτικές και έκτακτες χρηματοδοτήσεις ή αναπτυξιακά εργαλεία διαφόρων υπουργείων.

Οι δήμαρχοι από την Ήπειρο που έδωσαν το παρών στη σύσκεψη, ήταν: Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, Φιλιατών Σπύρος Παππάς, Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, Ζαγορίου Γιώργος Σουκοβέλος, Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, Μετσόβου Κωνσταντίνος Τζαφέας, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back