Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οικονομική ενίσχυση για 10 Δήμους της Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Οικονομική ενίσχυση για 10 Δήμους της Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2017, 01:54
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ενισχύονται 85 μικροί ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι, μετά από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, προκειμένου να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, ή τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα.

Συνολικά στην Περιφέρεια Ηπείρου χρηματοδοτούνται 10 Δήμοι: Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μέτσοβου, Πωγωνίου (νομός Ιωαννίνων), Γ. Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων (νομός Άρτας), Σουλίου και Φιλιατών (νομός Θεσπρωτίας).

Τα κριτήρια που εφάρμοσε το υπουργείο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του είναι:

1) οι Δήμοι νησιών με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής,

2) οι Δήμοι που ορίζονται ως ορεινοί στο άρθρο 1 του ν.3852/2010 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» καθώς και οι Δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους και με τουλάχιστον το 50% των δημοτικών ή κοινοτικών τους ενοτήτων να χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

«Η απόφαση προέκυψε από την καταγραφή των ειδικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτό το υποσύνολο δήμων, με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία αυξάνουν τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία τους και την απρόσκοπτη διαχείριση των καθημερινών αναγκών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.


Η ΚΕΔΕ

Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών «να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για επιχορήγηση μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων. Επιπλέον, τονίζει «ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα μόνιμο και σταθερό πρόγραμμα με αύξηση των ΚΑΠ και με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα συμφωνηθούν με την ΚΕΔΕ».

Ολόκληρη η απόφαση με την κατανομή των ποσών: apof26847-07082017.pdf

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back