Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κοινό των Ηπειρωτών: Τι γίνεται με το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης;

Εικόνα του άρθρου Κοινό των Ηπειρωτών: Τι γίνεται με το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2020, 18:49
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Κοινό των Ηπειρωτών κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο το πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και το νέο ΕΣΠΑ.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ζάψας επισυνάπτει και το κείμενο διαβούλευσης του ΕΠΑ (η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου) και στην επιχειρηματολογία της, η παράταξη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρά τη σχετική πρόσκληση, η αυτοδιοίκηση δεν τοποθετήθηκε.

«Το 2020 θα έπρεπε να είναι το έτος αναπτυξιακού σχεδιασμού και για τις Περιφέρειες της χώρας δεδομένου ότι το 2021 ξεκινούν τα δυο πολυετή προγράμματα του θέματος μας και θα έπρεπε να βρισκόμασταν σε καταιγισμό διαβουλεύσεων με τους εταίρους μας στον τετραπλό έλικα (αυτοδιοίκηση, επιχειρηματική κοινότητα, κοινωνία, ακαδημαϊκή κοινότητα), ώστε να ετοιμάσουμε τον δικό μας στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό» αναφέρει ο κ. Ζάψας, μεταξύ άλλων.

«Θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε ένα πυρετό διαβουλεύσεων» για την αξιοποίηση και διαχείριση κοινοτικών εθνικών πόρων αναφέρει η παράταξη, αλλά, σημειώνει, «αντ’ αυτού συνεχίζουμε στη λογική business as usual να ασχολούμαστε σχεδόν αποκλειστικά με διαδικαστικά και διαχειριστικά θέματα, αφήνοντας τα σημαντικά σε αδράνεια».

Ως εκ τούτου, καλεί την περιφερειακή αρχή να παρουσιάσει άμεσα στο περιφερειακό συμβούλιο το σχέδιο της, «για την οργάνωση του διαλόγου σχετικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, μέσα και έξω από τη Περιφέρεια».

Προσθέτει ακόμα ότι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας ωρίμανσης και υλοποίησης της επέκτασης της Ιόνιας μέχρι Κακαβιά, προσθέτει σε ανησυχία για την τύχη του επόμενου ΕΣΠΑ, «λόγω των δεσμεύσεων που προηγούνται του διαλόγου και που δεν έγινε με ευθύνη της περιφερειακής αρχής».

Ο κ. Ζάψας κλείνει το αίτημα λέγοντας ότι θα πρέπει η συζήτηση να γίνε δια ζώσης μέχρι τέλος Ιουλίου. «Άλλωστε, τον προσεχή Σεπτέμβριο η πολιτική ατζέντα μπορεί να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και σε κάθε περίπτωση η επικαιρότητα θα είναι στραμμένη στις φωτιές (φυσικές, πολιτικές και υγειονομικές) και στην έκθεση της Θεσσαλονίκης», αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back