Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κλειστό: Κι αν ναι, πότε και πώς;

Εικόνα του άρθρου Κλειστό: Κι αν ναι, πότε και πώς;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2022, 23:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η έλευση του πρώην κλειστού γηπέδου ξιφασκίας (συν ενός προπονητηρίου) από το Ελληνικό στα Γιάννενα, χρειάστηκε δυόμισι χρόνια να γίνει. Και έγινε με τον τρόπο που έγινε: με την καταβολή 2,5 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου, συνοδεία προβληματισμών, εντάσεων, ερωτημάτων κ.λπ.

Μπορεί το όλο θέμα να το χειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά, δεδομένου ότι η όλη επένδυση αφορά τις αθλητικές υποδομές της πόλης των Ιωαννίνων, οφείλει να έχει λόγο και ο Δήμος Ιωαννιτών. Και όντως ο Δήμος έχει λόγο…: «Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει ένα κλειστό γυμναστήριο το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος. Η Περιφέρεια επέλεξε τον τρόπο αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων». Αυτή ήταν η απάντηση του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ στον επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμά Μπέγκα κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Μπέγκας, με την παρέμβασή του, ζήτησε απαντήσεις όπως τι αγοράστηκε, πόσο κόστισε, πόσο στοίχισε η αποσυναρμολόγηση και πόσο η μεταφορά, πόσο θα στοιχίσει η επανασυναρμολόγηση, ποιες είναι πρόσθετες δαπάνες για την ολοκλήρωση της κατασκευής, πότε θα είναι έτοιμο. Ο κ. Ελισάφ, με αρκετή δόση σαρκασμού, παρέπεμψε τον κ. Μπέγκα στο… Περιφερειακό Συμβούλιο. «Δεν μπορώ να πάρω εγώ τα τιμολόγια από τον περιφερειάρχη και να τα φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο» είπε. Είπε ακόμη ότι «υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού», ότι «επιτρέπεται η χρήση στο αγρόκτημα» (σ.σ. το κλειστό γήπεδο χωροθετήθηκε... έτσι απλά στο αγρόκτημα) και ότι «η τελική μελέτη θα γίνει από την Αρχιτεκτονική Σχολή». Βέβαια, όσον αφορά την Αρχιτεκτονική Σχολή, η τελική μελέτη δεν θα αφορά το πρώην κλειστό γήπεδο ξιφασκίας αλλά το αγρόκτημα Κατσικά.

Η ουσία είναι ότι ο κ. Ελισάφ προσπέρασε την ουσία. Προφανώς, κανείς δεν του ζήτησε να φέρει τα τιμολόγια. Και ανεξαρτήτως της ερώτησης του κ. Μπέγκα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να έχει μια εικόνα για το πότε θα είναι έτοιμο αυτό το κλειστό γυμναστήριο «το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος» όπως είπε ο ίδιος ο δήμαρχος.

Το μέλλον της υποδομής αυτής (και πόσο μακρινό είναι) έχει σημασία. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εθνικοί πόροι (ή αν υπάρχουν, διατίθενται αλλού) ενώ, από τη στιγμή που η Περιφέρεια έχει στα χέρια της ένα μεταχειρισμένο υλικό, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βρεθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Εκ των πραγμάτων, οι επιλογές της Περιφέρειας αφορούν όλη την πόλη, οπότε και τον Δήμο Ιωαννιτών. Και οι δύο οφείλουν να έχουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back